Gemeente Breukelen


tegenbezoek aan Brooklyn

College en raad brengen in september tegenbezoek aan Brooklyn

Van 10 tot en met 13 september 2009 gaan vertegenwoordigers van het college van B&W en de gemeenteraad naar Brooklyn. Dit in het kader van 400 jaar relaties tussen Nederland en de stad New York (NY400). Het tegenbezoek van een delegatie uit Breukelen aan Brooklyn is een onderdeel van het jaarprogramma BrooklynBridgeBreukelen en is een voortzetting van de jarenlange uitwisselingstraditie.

Het bezoek van 16 personen (burgemeester, vertegenwoordigers van college en raad, voorzitter Historische Kring, gemeentesecretaris en griffier) aan Brooklyn volgt op uitnodiging van Marty Markowitz, sinds 2001 de borough president van dit stadsdeel van New York. Burgemeester Mik en zijn echtgenote ontvingen de heer Markowitz en zijn vrouw op 19 maart van dit jaar op het gemeentehuis Boom en Bosch. Tijdens het bezoek werd onder andere de `originele brug van Brooklyn' aangedaan. De president van Brooklyn liet bij zijn vertrek uit Breukelen aan burgemeester Mik weten uit te kijken naar een tegenbezoek.

De kosten worden betaald uit de reguliere representatie- en congresbudgetten. Het bedrag dat boven de gebruikelijke kosten uitgaat, wordt door college- en raadsleden privé betaald.

NY400-programma en BrooklynBridgeBreukelen

Met een imposant activiteitenprogramma wordt herdacht dat het in 2009 vierhonderd jaar geleden is dat kapitein Hudson namens de VOC Nieuw-Nederland "ontdekte". Als onderdeel van het NY400-programma bezochten bewindslieden Balkenende, Verhagen en Timmermans eerder dit jaar al New York. Het feestjaar 2009 omvat allerlei soorten evenementen en uitwisselingen. Voor meer informatie over de viering van NY400: www.ny400.nl.

De gemeente Breukelen doet ook volop mee aan de festiviteiten. Er is een jaarprogramma BrooklynBridgeBreukelen opgesteld met allerlei activiteiten. Het hoogtepunt was de Brooklyn week die van 13 tot en met 20 juni 2009 plaatsvond, met als sluitstuk de succesvolle Brooklyn Night op zaterdag 20 juni. Daarnaast is er nog tot 4 september 2009 een expositie BrooklynBridgeBreukelen te zien in het auditorium van het Regionaal Historisch Centrum aan de Schepersweg 6e in Breukelen. In november volgt nog een symposium over de historische relatie Breukelen-Brooklyn op Nyenrode.