KNWV

Nederlandse delegatie naar EK Optimist in Slovenie

donderdag 16 juli 2009

Van 4 tot en met 12 juli 2009 werd in Piran (Slovenie) het Open Europees Kampioenschap Optimist gezeild. Zeven Nederlandse talentjes maakten deel uit van een veld van 147 zeilers die van over de hele wereld naar het Sloveense schiereiland waren gekomen. Wouter Sonnema (15) sleepte voor Nederland het beste resultaat binnen met een vijfde plek op de geschoonde lijst (met alleen Europese deelnemers).

Als voorbereiding op het EK trainde het team twee weekends op het IJsselmeer bij Medemblik. In Nederland kunnen de voorbereidende trainingen alleen in de weekends plaatsvinden, omdat de kinderen nu een drukke schoolperiode hebben. Voorafgaand aan het EK was een trainingsweek ingepland vlakbij de wedstrijdlocatie.

Anne-Christianne Kentgens, een van de deelnemende Nederlandse zeilers: "Aan de zuidkant van het schiereiland hebben we goed kunnen trainen op het zeilen met weinig wind, wat ertoe geleid heeft dat we tijdens het evenement de verliezen beperkt hebben weten te houden en we allemaal een goede klassering hebben weten te behouden."

Vlak voor het begin van het EK kon het Nederlandse team nog twee dagen trainen op de wedstrijdlocatie ten noorden van Piran.
Anne-Christianne: "Er stond nog steeds weinig wind en we kwamen er ook achter dat er een klein beetje stroming stond. We hebben aandacht besteed aan alle condities en effecten, waardoor coach Han Beverwijk ons tijdens het EK goed heeft kunnen voorbereiden op de actuele omstandigheden."

"Tijdens het EK presteerde we met meer wind goed (als team), met minder wind presteerden we gemiddeld. Door onze lessen in het
analyseren van wolken en de daarop volgende winddraaiingen en
windkracht konden we redelijk veel draaiingen zien aan komen. Sommige draaiingen jammer genoeg niet met als gevolg gemiddelde resultaten en af en toe ook een aftrek. Deze resultaten zouden feitelijk zonder de voorbereiding slechter zijn geweest."
Al met al hebben de Nederlanders zeer goed gepresteerd. Wouter Sonnema eindigde uiteindelijk als vijfde op de geschoonde lijst (alleen Europese deelnemers) na een lange tijd tweede te hebben gestaan. Gabriël Wempe haalde ook een uitstekende zestiende plek (geschoonde lijst).

Het Nederlandse EK-team bestaat uit 4 jongens: Rick Spelde, Benjamin Wempe, Wouter Sonnema, Gabriël Wempe, en 3 meisjes: Anne Christianne Kentgens, Daphne van der Vaart en Floor Vrijenhoek. Team-leaders: Mieke Wempe, Ellen Spelde en coach Han Beverwijk

Resultaten open EK (ook niet-Europese deelnemers meegenomen):
Wouter Sonnema 6
Gabriël Wempe 19
Anne-Christianne Kentgens 22
Benjamin Wempe 26
Floor Vrijenhoek 29
Daphne van der Vaart 34
Rick Spelde 43

Voor meer informatie over het EK Optimist 2009 kunt u terecht op de event website: http://www.sailpiran.si/eoc2009/