Gemeente Breda

Botulisme in Fijnaart en Breda en blauwalgen aangetroffen in Emerput in Breda

Dit is een persbericht van Waterschap Brabantse Delta

In diverse waterpartijen in Breda en in Fijnaart is botulisme geconstateerd. In Breda betreft het de waterpartijen bij de Moeskroenstraat, Heksenwiel en bij het Amphiaziekenhuis aan de Langendijk. In Fijnaart gaat het om de watergang om de RK-begraafplaats ter hoogte van de Prinses Beatrixstraat. Daarnaast is er blauwalg geconstateerd in de Emerput in Breda. Geadviseerd wordt om contact met het water te vermijden en huisdieren niet in het water te laten zwemmen om verspreiding van de botulismebacterie te voorkomen en de kans op ziekte door blauwalgen te beperken.

Botulisme

Botulisme is een voedselvergiftiging, die wordt veroorzaakt door de botulismebacterie (Clostridium botulinum) die een gifstof uitscheidt. Waterschap Brabantse Delta en de gemeenten Breda en Moerdijk controleren het water regelmatig, onder andere op de aanwezigheid van dode watervogels. Tot nu toe zijn er enkele dode vogels uit het water gehaald. De controles worden nu geïntensiveerd. Vogelkadavers zijn namelijk de belangrijkste verspreidingsbron van botulisme. Wanneer wijkbewoners dode eenden of andere watervogels in het water zien liggen, is het advies om ze niet zelf aan te raken maar contact op te nemen met het waterschap. Medewerkers van het waterschap verwijderen de kadavers op een veilige manier.

Ondiep, stilstaand water extra risico

De botulismebacterie is een algemeen voorkomende bacterie in grond en waterbodems. De botulismebacterie komt ook voor in gezonde vogels, vissen en andere dieren. Ze is dan echter niet actief. Om actief te worden, hebben de bacteriën voedsel nodig - zoals rottende planten - en een warme, zuurstofloze omgeving. Vooral het overmatig voeren van eenden bevordert het ontstaan van botulisme. Ondiep en stilstaand water vormt hierbij in het bijzonder een risico omdat het water in de zomer warm kan worden. Als de bacterie eenmaal in een waterpartij is aangetroffen, blijft besmetting daar mogelijk onder de hierboven beschreven omstandigheden.

Blauwalgen

Blauwalgen scheiden giftige stoffen af. Mensen en dieren kunnen jeuk krijgen bij contact met het water of buikkrampen wanneer zij het water binnenkrijgen. Waterschap Brabantse Delta raadt contact met het water sterk af. Aan hondenbezitters wordt geadviseerd hun honden niet uit de waterpartijen te laten drinken of erin te laten zwemmen.

Waarschuwingsborden

De twee gemeenten bepalen waar borden geplaatst worden bij de betreffende waterpartijen om omwonenden en passanten te waarschuwen. Wanneer de temperaturen lager worden, wordt de botulismebacterie minder actief en verdwijnt het risico op besmetting. Ook blauwalgen verdwijnen weer als de temperaturen aan het einde van de zomer dalen.

Breda, 16 juli 2009