Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Onweersbuien luiden koeler weer in

16 juli 2009 - Onweersbuien, die plaatselijk heftig kunnen zijn, luiden in de nacht van donderdag op vrijdag de overgang in naar een wisselvalliger en koeler weertype. De buien, die in ons land ook vrijdagochtend nog actief zijn, kunnen lokaal leiden tot overlast of schade door zware windstoten, veel regen in korte tijd of hagel. Blijf de weerberichten volgen!
Bliksem op afstand in Twente (foto: Robert Hoetink) Bliksem op afstand in Twente (foto: Robert Hoetink) De onweersactiviteit bereikt rond middernacht waarschijnlijk zijn hoogtepunt boven het noorden van Frankrijk en België, waarna de buien in de nacht en ochtend over ons land trekken. Verschillende landen in Europa hebben te maken met lokaal heftig onweer (Europese waarschuwingen voor onweer op www.meteoalarm.eu).

De zwaarste buien ontstaan meestal bij warm en vochtig weer wanneer koelere lucht binnenstroomt. De kou is dan meestal hoog in de atmosfeer al aanwezig zodat grote temperatuurverschillen optreden. Vooral wanneer het op grote hoogte hard waait kunnen de torenhoge onweerswolken uitgroeien tot heftige buien met windstoten. De buien groeperen zich vaak langs lijnen, die goed herkenbaar zijn op de neerslagradar en op satellietbeelden. Een buienlijn kan vooral op of na warme zomerdagen vergezeld gaan van intensieve plensregens, veel onweer, verraderlijke windstoten en soms ook hagel.

Het KNMI heeft een verwachtingsmodel ontwikkeld waarmee de kans op onweer wordt berekend en hoe heftig het wordt. Het verwachtingssysteem maakt gebruik van berekeningen van het HIRLAM weermodel en van het Europees Weercentrum ECMWF. Ook actuele bliksem- en neerslagwaarnemingen worden gebruikt. Belangrijk voor het model zijn de waargenomen bliksemintensiteit, verwachtingen van de neerslag, de temperatuurverschillen met de hoogte en de luchtvochtigheid.

Nader Verklaard
Meer over onweer, onweersverwachtingen en bliksemgevaar in onze rubriek Nader Verklaard.

Eerste uitgave: 16-07-09