Gemeente Abcoude


College houdt kapvergunning Voetangelweg aan

De Voetangelweg Het college van B&W heeft besloten de kapvergunningsaanvraag van Waternet als onderdeel van de dijkverbeteringsplannen bij de Voetangelweg aan te houden. De reden voor dit besluit is de complexiteit van de aanvraag. Waternet heeft om de dijkverbetering uit te kunnen voeren voor 306 bomen een kapvergunning aangevraagd. Daarnaast wil Waternet ook nog een groot aantal bomen kappen waarvoor geen kapvergunning vereist is.

Een dergelijk grote aanvraag krijgt gemeente Abcoude zelden tot nooit binnen, daarom wil zij zich uitermate zorgvuldig voorbereiden alvorens een beslissing te nemen. Het college heeft geconcludeerd dat het meer informatie nodig heeft om deze beslissing goed te kunnen nemen en de te maken keuze zorgvuldig te onderbouwen.

Waternet heeft in de eerste twee weken van juni twee bijeenkomsten gehouden waarbij omwonenden en geĂŻnteresseerden op de hoogte werden gebracht van de plannen. Tijdens deze informatieavonden is ook uitgebreid gesproken over de kapplannen. Hoewel een aantal omwonenden niet blij was met de gepresenteerde plannen, is er wel begrip voor de noodzaak. Er was dan ook niemand die zich die avonden uitgebreid tegen de kap keerde.

Landschappelijke waarden Bij de te nemen beslissing spelen de landschappelijke waarden een grote rol. Daarom wil het college de beslissing over het wel of niet verlenen van de kapvergunning uitermate zorgvuldig nemen, dit om te voorkomen dat er bomen onnodig zullen verdwijnen. De problematiek lijkt hiermee dus op de problemen die zich voordoen bij de dijkverzwaring langs t Gein. Hoewel een formeel standpunt nog geformuleerd moet worden, is al wel duidelijk langs welke lijnen het college denkt bij het nemen van deze beslissing. Zo stelt het dat de achteruitgang van het landschap van tijdelijke aard is en dat de situatie bij het Gein anders is dan langs de Voetangelweg. Daarnaast wil het college benadrukken dat de staat van onderhoud van de dijk onder de Voetangelweg dermate slecht is, dat enige vorm van spoed bij de uitvoering gewenst is.

Het college neemt in de eerste helft van augustus een beslissing over de aanvraag van de kapvergunning. De beslistermijn wordt dan ook met 8 weken verlengd.


---

16 juli 2009

grieppandemie