Gemeente Oirschot

Huis verkopen of verbouwen? Verontreinigde bodem beperkt mogelijkheden

De afgelopen weken hebben wij samen met Actief Bodembeheer de Kempen twee maal een artikel in op deze pagina geplaatst. Dat ging over zinkassen (ook sintels genoemd) en de actie om deze te verwijderen.

Gekoppeld aan deze publiciteit is er een stand in het gemeentehuis in Oirschot. Daar is te zien wat zinkassen zijn, waar ze voorkomen, waarom ze verwijderd moeten worden en hoe dat in zijn werk gaat.

Verontreiniging beperkt mogelijkheden
Los van het gegeven dat zinkassen schadelijk zijn voor het milieu, kunnen burgers er ook zelf schade van ondervinden: o Verontreinigde grond kan de verkoop van de eigen woning moeilijker maken.
o Als de grond niet aan de vereiste kwaliteit voldoet geeft de gemeente geen vergunning voor bouwen of verbouwen af. o Het veelvuldig eten van groenten uit een door zinkassen verontreinigde tuin kan op termijn tot gezondheidsklachten leiden (door de opname van teveel cadmium).
o Kinderen kunnen beter niet op door zinkassen verontreinigde grond spelen omdat ze met het in de mond steken van hun handjes ook zware metalen binnenkrijgen.

Nu handelen scheelt veel geld
Het ministerie van VROM en de provincies Noord-Brabant en Limburg hebben geld beschikbaar gesteld voor Actief Bodembeheer de Kempen (ABdK). Het grootste deel van dat geld gaat naar het verwijderen van zinkassen en door zinkassen verontreinigde bodem. Bij een sanering op het terrein van een particulier betaalt ABdK 60% van de saneringskosten. Voor burgers resteert zo nog 40% van de saneringskosten.

Die eerst komt eerst maalt
Inwoners die vermoeden of zeker weten dat er zinkassen op hun perceel liggen, of hebben gelegen, kunnen nu een gratis bodemonderzoek aanvragen. Als blijkt dat de bodem inderdaad verontreinigd is met zware metalen (cadmium, zink, lood, koper en arseen) dan kan deze het beste gesaneerd worden. Het uitvoeren van het gratis onderzoek verplicht overigens niet tot het saneren van een eventuele verontreiniging. De beschikbare middelen zijn niet onbeperkt, daarom geldt wie `t eerst komt 't eerst maalt.

Bezoek de informatiestand over zinkassen op het gemeentehuis. U kunt nu in aanmerking komen voor gratis bodemonderzoek en een vergoeding van 60% van de saneringskosten.