Ministerie van Defensie

Militairen Duits-Nederlandse legerkorps naar Kabul

16 juli 2009, 17.14 uur

De militairen van 1GNC staan klaar voor vertrek. De eerste 80 militairen van 1 (German/Netherlands) Corps (1GNC) uit Münster zijn vandaag vertrokken naar de Afghaanse hoofdstad Kabul. Volgende week reizen nog eens 80 man van het Duits-Nederlandse legerkorps naar Kabul af om op het hoofdkwartier van de International Security Assistance Force (ISAF) aan de slag te gaan.

Vanuit het hoofdkwartier in Kabul worden alle ISAF-troepen in Afghanistan aangestuurd. De uitgezonden militairen telt naast Nederlandse en Duitse ook militairen van andere nationaliteiten. De groep van 1GNC zal op diverse afdelingen van het ISAF hoofdkwartier worden ingezet. 1GNC levert in 2009 ruim 350 militairen aan diverse missies wereldwijd. De eerste 80 militairen werden vandaag op de Prins Claus Kazerne in Münster uitgezwaaid door familie en vrienden.

Dilemma's

De vertrekkende militairen namen op de Prins Claus Kazerne in Münster in Münster afscheid van hun dierbaren.

De militairen hebben de afgelopen maanden een uitgebreid trainingsprogramma doorlopen, waaronder de oefening Mighty Sword in het Noorse Stavanger. Tijdens deze grote oefening werd het hoofdkwartier van ISAF nagebootst in het Joint Warfare Centre, een NAVO-trainingscentrum waar innovatieve, levensechte en virtuele oefeningen plaatsvinden. De deelnemers werden hierbij geconfronteerd met een scala aan problemen en dilemma's uit het missiegebied.