Nederlands Vaccinatie Instituut


Fascinatie voor vaccinatie

donderdag, 16 juli 2009

Op donderdag 2 juli organiseerde het NVI het symposium 'Fascinatie voor Vaccinatie'. Aanleiding was het afscheid van Medical Information & Drug Safety Officer drs. Rudy Burgmeijer en Scientific Director prof. dr. Ben van der Zeijst; twee 'kopstukken' die volgens dagvoorzitter prof. dr. Jan van der Noorda (emeritus hoogleraar virologie aan de Universiteit van Amsterdam) veel hebben betekend voor het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).

Het RVP werd in 1957 ingevoerd en heeft een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan het voorkomen van sterfte en ziekte door infectieziekten. Het RVP stond dan ook centraal tijdens het symposium, waar verschillende gerenommeerde 'vaccinologen' spraken over verleden, heden en toekomst van vaccinatie en vaccinatieprogramma's. Naast Burgmeijer en Van der Zeijst waren dat prof. dr. Roel Coutinho (directeur Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM), prof. dr. John Roord (hoogleraar kindergeneeskunde aan de Vrije Universiteit en vicevoorzitter van de Commissie RVP van de Gezondheidsraad, prof. dr. Pier Luigi Lopalco (European Centre for Disease Prevention and Control), prof. Koos van der Velden (hoogleraar public health UMC St. Radboud) prof. dr. Ab Osterhaus (hoogleraar virologie, Erasmus Medisch Centrum), prof. dr. Claire Boog (de 'nieuwe' scientific director van het NVI) en prof. dr. Lieke Sanders (hoogleraar pediatrische immunologie en infectieziekten, Universiteit Utrecht).

Boek presentatie

Op de dag van het symposium werd ook het boek 'Fascinatie voor vaccinatie' gepresenteerd. In het boek, onder redactie van Rudy Burgmeijer laten eerdergenoemde kopstukken hun licht schijnen over het vakgebied.

\'Fascinatie voor vaccinatie\', Rudy Burgmeijer (red.), Uitgeverij Van Gorcum, 2009. 168 pagina\'s. ISBN 9 789023 245339. EUR 26,50