Nederlands Vaccinatie Instituut


Nieuwe vaccins bedoeld voor Nederland

donderdag, 16 juli 2009

Minister Klink heeft op 1 juli jl. laten weten dat de 34 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep, oftewel pandemisch (H1N1) 2009, uitsluitend zijn bedoeld voor de Nederlandse bevolking en dat de Europese Commissie geen zeggenschap hierover heeft.

Met de 34 miljoen vaccins die zijn besteld, kan iedere Nederlander twee keer worden ingeënt tegen de Mexicaanse griep. De vaccins waarvoor minister Klink onlangs contracten heeft gesloten, zijn eigendom van de Nederlandse Staat. Klink bevestigde op 1 juli jl. dat alleen hij de bevoegdheid heeft om te beslissen wie de vaccins krijgen en dat de Europese Commissie noch de bevoegdheid noch het mandaat heeft om hierop inbreuk te maken.

Klink: 'Ik heb de vaccins besteld vanuit mijn verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid van Nederland. De vaccins zullen ook met dat oogmerk worden ingezet. Dat betekent dat deze vaccins zijn bedoeld voor inzet voor de Nederlandse bevolking inclusief de Nederlandse Antillen en Aruba. Er zijn scenario's denkbaar waarin het niet nodig is om alle vaccins in Nederland te gebruiken. Voor dat geval heb ik in de contracten laten opnemen dat die vaccins die Nederland niet gebruikt, verkocht kunnen worden aan andere landen. Dit gebeurt pas na mijn uitdrukkelijke toestemming.'

De verwachting is dat het risico van een grote uitbraak van de pandemische griep groter wordt in het najaar, als het weer verslechtert. Een groot deel van de Nederlandse bevolking, misschien wel dertig procent, zou dan besmet kunnen raken met het nieuwe griepvirus. Klink hoopt dat aantal door vaccinaties terug te brengen tot tien procent, zei hij eerder in het televisieprogramma Knevel & Van den Brink. De vaccinaties gaan in oktober van start Vaccinaties gaan van start zodra er vaccin beschikbaar is voor Nederland (naar verwachting in oktober) en worden op vrijwillige basis gegeven.

Momenteel wordt nog onderzocht welke groepen in de samenleving meer risico lopen om het griepvirus op te lopen. Deze risicogroepen komen als eerste in aanmerking voor vaccinatie.

Bron:

Besluit ministerie van VWS, 1 juli 2009