UNICEF lanceert speelpakket voor jonge kinderen in noodsituaties 16 juli 2009, Geneve / Den Haag - Vandaag lanceert UNICEF de zogenaamde Early Childhood Development Kit voor jonge kinderen van 0 tot 6 jaar die zijn gevlucht voor of getroffen door een oorlog of natuurramp. Het pakket bestaat uit verschillende onderdelen die kinderen helpen in hun ontwikkeling tijdens hun eerste levensjaren. Het is voor het eerst dat een dergelijk pakket wordt uitgebracht.

De kit bestaat uit 37 items, zoals domino, kleurpotloden, puzzels, memoriespellen en blokken. Circa 50 kinderen kunnen gebruik maken van de materialen. Met de items kunnen verschillende activiteiten of spelletjes gespeeld worden, die de ontwikkeling en sociale interactie, spelen, tekenen, verhalen vertellen en tellen stimuleren. De eerste jaren van een kinderleven zijn de meest kritieke periode voor de ontwikkeling van de hersenen; jongen kinderen zijn dus extra kwetsbaar ten tijde van oorlog of natuurrampen als orkanen, overstromingen en aardbevingen.

De kit is in zeven landen getest: Tjaad, Liberia, Congo Brazzaville, Jamaica, Guyana, de Malediven en Irak.

829 noodsituaties
In noodsituaties zorgt UNICEF voor de bescherming van kinderen en vrouwen, biedt hen hulp en ziet toe op naleving van hun rechten volgens internationale standaarden. De laatste drie jaar is UNICEF actief geweest in 829 noodsituaties.

De Early Development Kit is een aanvulling op UNICEF's School-in-a-Box kit en de recreatiekit. De School-in-a-Box kit(een grote doos waarvan de binnenkant van de deksel kan dienen als schoolbord en gevuld met schoolmaterialen als schriften, pennen en lesboeken) is in 1994 door UNICEF en de VN-onderwijsorganisatie UNESCO ontwikkeld. De kit is een vast onderdeel geworden van het standaardhulppakket dat UNICEF biedt in een noodsituatie. Vandaag de dag zijn meer dan 600.000 School-in-a-Box kits uitgedeeld.