Inspectie voor de Gezondheidszorg


IGZ laat geneesmiddelen terughalen uit apotheken

Nieuwsbericht, 16 juli 2009

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) laat op advies van het CBG alle geneesmiddelen uit apotheken terughalen die door de fabrikant MJ Biopharm uit India zijn gefabriceerd.

Aanleiding tot deze terugroepactie (een zogenoemde 'recall') is informatie van de Engelse registratieautoriteit MHRA aan het CBG en de IGZ dat MJ Biopharm bij de productie van geneesmiddelen niet meer voldoet aan de Richtsnoeren voor Good Manufacturing Practice (goede manier van produceren). Daardoor is er een kans dat producten van deze fabrikant niet aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Uit voorzorg heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) de fabrikant daarom uit de registratiedossiers verwijderd en laat de IGZ de producten die nog op de markt zijn terughalen.

Patiënten die deze geneesmiddelen gebruiken hoeven zich geen zorgen te maken en kunnen hun geneesmiddelen blijven gebruiken. Er zijn namelijk geen aanwijzingen dat de geneesmiddelen die reeds in het bezit zijn van patiënten, niet veilig zijn voor gebruik. Als patiënten zich hier toch zorgen over maken, dan kunnen zij contact opnemen met de apotheker die het geneesmiddel heeft afgeleverd.

Voor de fabrikant MJ Biopharm betekent dit dat hij niet langer een goedgekeurde fabrikant is. Het CBG heeft de fabrikant daarom uit de registratiedossiers verwijderd. In de gevallen waar MJ Biopharm de enige fabrikant is in het registratiedossier, heeft het CBG besloten de betreffende handelsvergunning te schorsen. De handelsvergunninghouders zijn over dit voornemen geïnformeerd.

Lijst met geneesmiddelen die worden teruggehaald Website CBG