Ministerie van Verkeer en Waterstaat


1 1 > Retouradres: Postbus 20901, 2500 EX Den Haag
De voorzitter van de Tweede Kamer Plesmanweg 1-6 der Staten-Generaal 2594 JG Den Haag Binnenhof 4 Postbus 20901 2500 EX Den Haag 2513 AA DEN HAAG T 070 351 61 71 F 070 351 78 95

Contactpersoon


---

Ons kenmerk VenW/DGW-2009/815

Uw kenmerk Datum 16 juli 2009

Onderwerp peilstijging IJsselmeer Bijlage(n)

Geachte voorzitter,

Hierbij informeer ik u mede namens de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de ruimte die in de besluitvorming bestaat voor alternatieven voor de peilstijging in het IJsselmeer, conform mijn toezegging bij het Algemeen Overleg over het ontwerp Nationaal Waterplan van 12 maart jl. U heeft voorgesteld het gebruik van diepgelegen polders als zoetwaterbergingsgebied in die afweging mee te nemen. Uit de tot nu toe binnengekomen inspraakreacties op het ontwerp Nationaal Waterplan blijkt dat de mogelijkheid tot peilstijging op termijn in het IJsselmeer nu al tot veel reacties heeft geleid.

In het ontwerp Nationaal Waterplan kiest het kabinet ervoor de strategische zoetwatervoorraad van het IJsselmeergebied te versterken. Op korte termijn wordt hiertoe, door beperkte aanpassingen in het peilbeheer, de ruimte die in het systeem aanwezig is benut.
Op langere termijn kiest het kabinet ervoor om de veiligheid te borgen door zo lang mogelijk te spuien onder vrij verval op de Waddenzee door mee te stijgen met de zeespiegelstijging. Hierdoor wordt ook de zoetwatervoorraad vergroot en kunnen twee grote uitdagingen in het gebied met één oplossing gediend zijn.

In het ontwerp Nationaal Waterplan staat dat om een besluit in 2015 over peilverhoging in het IJsselmeer te kunnen nemen nog diverse onderzoeken worden uitgevoerd. Een landelijke verkenning naar zoetwatervoorziening is eveneens aangekondigd.

De hoeveelheid zoet water die op termijn beschikbaar moet komen zal worden bepaald binnen de landelijke verkenning zoetwatervoorziening. De rol van het IJsselmeer binnen de toekomstige landelijke zoetwatervoorziening zal een uitkomst moeten zijn van afwegingen tussen de toekomstige behoefte aan zoetwatervoorraad en de verschillende mogelijkheden om daarin te voorzien enerzijds. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de effecten op onder meer waterhuishouding, bereikbaarheid van havens, natuur en ruimtelijke kwaliteit anderzijds.

a





In de landelijke verkenning zoetwatervoorziening zullen, naast Ons kenmerk vraagbeïnvloeding, alle mogelijke alternatieven worden onderzocht dus ook de VenW/DGW-2009/815 door uw Kamer geopperde variant van het gebruik van diepgelegen polders als waterberging.
In de verkenning over het IJsselmeerpeil zal de breedte van alternatieven voor peilstijging een plek krijgen, waaronder dieper uitzakken van het waterpeil al dan niet in combinatie met een beperktere peilstijging en bemaling van het IJsselmeer op langere termijn. De afstemming met de verlengde verkenning van de Afsluitdijk zal hierbij worden geborgd.

U zult eind van dit jaar de Nota van Antwoord en het definitieve Nationaal Waterplan ontvangen. Hierin zal uitgebreid worden ingegaan op de inspraakreacties en adviezen die betrekking hebben op het peil van het IJsselmeer.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa

Pagina 1 van 1 Pagina 1 van 2