Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Besluitenlijst deelraadsvergadering 7 juli

De deelraad van IJsselmonde heeft op 7 juli de volgende besluiten genomen:

Motie gezamenlijke IJsselmondse fracties Halte stadsferry Jachthavendorp IJsselmonde
In de motie wordt het dagelijks bestuur verzocht om in samenwerking met de Stadsregio te zoeken naar alternatieve locaties die kunnen rekenen op voldoende draagvlak en die passen in de deelgemeentelijke ontwikkelingen. De motie wordt met algemene stemmen aangenomen.

Raadscommunicatie
De fractie van de VVD wil dat de deelraad zijn eigen communicatie verzorgt en dat hiervoor de formatie van de griffie wordt uitgebreid. Deze mening wordt niet gedeeld en krijgt geen steun. De deelraad stemt vervolgens in met het voorstel dat inhoudt dat de huidige structuur met inbegrip van verbeteringen wordt voortgezet.

Uiteindelijk stemt de deelraad unaniem in met het voorstel.

Burgerinitiatief straatverlichting Sportdorp
De Verordening Burgerinitiatief biedt inwoners van IJsselmonde de mogelijkheid om hun idee of plan op de agenda van de deelraad te zetten. Op 13 mei ontving de deelraad een Burgerinitiatief. De initiatiefnemers verzoeken de deelraad om plaatsing van nostalgische straatverlichting in nieuwbouwproject Sportsingel/Sportdorp. Het idee achter dit initiatief is het creëren van een overeenkomstig straatbeeld met de rest van de reeds bestaande bouw in de wijk, het verfraaien van de omgeving en daaruit voortvloeiend een prettige levenssfeer.
Dit initiatief is behandeld in de deelraadsvergadering van 4 juni jl. De deelraad heeft toen unaniem ingestemd met het voorstel. Het dagelijks bestuur heeft vervolgens de mogelijkheden en financiële consequenties onderzocht en op 7 juli de resultaten gepresenteerd aan de deelraad.

Behandeling deelraad
Op basis van de kostenprognose gaat de deelraad akkoord met uitvoering van het voorstel. Via een begrotingswijziging zullen de meerkosten aan de deelraad worden gepresenteerd.

Programmarekening 2008 en Kadernota 2010
In de Programmarekening verantwoordt het dagelijks bestuur de uitgaven van het jaar 2008. De accountantsverklaring en de verklaring van de Commissie tot Onderzoek van de Rekening maken ook deel uit van deze verantwoording.

Behandeling deelraad
De deelraad signaleert een ongewenste tendens t.a.v. onderschrijdingen in vrijwel alle programmas. Er is behoefte aan overzicht van de overschrijdingen in relatie met de uitgevoerde programmas. Het onderwerp zal in de commissie AZV&F aan de orde komen. De deelraad staat uitgebreid stil bij de procedures rond de Europese aanbestedingen. Een motie hierover van de fractie van Leefbaar Rotterdam, waarin het dagelijks bestuur wordt gevraagd lopende contracten open te breken en vervolgens aan te besteden volgens de Europese aanbestedingsprocedures wordt met 7 stemmen voor en 17 tegen verworpen. De motie krijgt steun van Leefbaar Rotterdam, Lijst de Bruijn en Lijst De Veth.
De programmarekening 2008 wordt uiteindelijk ongewijzigd vastgesteld met 17 stemmen voor en 7 tegen, waarbij de fracties van Leefbaar Rotterdam, Lijst de Bruijn en Lijst De Veth tegen stemmen. Eerste begrotingswijziging 2009
De deelraad stelt de eerste begrotingswijziging 2009 ongewijzigd vast met 19 stemmen voor en 5 tegen (fractie van LR).

Kadernota 2010
De behandeling van de Kadernota is jaarlijks een financieel ijkpunt voor de deelraad. Dit stuk bevat financiële gegevens die de deelraad inzicht geven in de verwachte financiële ruimte voor de begroting 2010 en een oriëntatiekader voor de komende jaren.

Na afloop van het begrotingsjaar 2008 is duidelijk geworden wat er is uitgegeven, welk bedrag is overgebleven en welke definitieve veranderingen er zijn geweest ten opzichte van verwachte uitkeringen uit onder andere het deelgemeentefonds. Op dit moment zijn de gevolgen hiervan duidelijk voor het bedrag dat de deelraad beschikbaar heeft om in 2009 definitief uit te geven. Dit verschilt altijd van het verwachte bedrag dat aan het einde van het jaar in de begroting wordt opgenomen. Verder wordt er een prognose gemaakt van het extra beschikbare geld dat sinds het opmaken van de begroting beschikbaar is gekomen.

Zo blijkt er voor 2009 in totaal een bedrag beschikbaar te zijn voor eenmalige uitgaven om knelpunten op te lossen van 1.489.000,--. Het dagelijks bestuur doet de deelraad voorstellen voor bestedingen tot een bedrag van 1.266.000.

Verder vermeldt de kadernota wat de stand van zaken is in de verschillende beleidsprogrammas. Wat is er gerealiseerd in 2008 en wat zijn de prognoses voor 2009? Voor wat betreft de verantwoording van de resultaten over 2008 heeft u de afgelopen week het Burgerjaarverslag in de brievenbus ontvangen in de vorm van een magazine.

Behandeling deelraad
De kadernota wordt ongewijzigd vastgesteld met 19 stemmen voor en 5 tegen (fractie van Leefbaar Rotterdam).
In een motie van de PvdA wordt het dagelijks bestuur gevraagd openbare verlichting aan te leggen langs het fietspad tussen de Cornelis van Beverenbrug en Valkenburgssingel. Deze motie wordt met 10 stemmen voor en 14 tegen verworpen. De motie krijgt alleen steun van de fractie van de PvdA.
Een motie van het CDA waarin het dagelijks bestuur gevraagd wordt een analyse te maken van de meest kwetsbare groepen in IJsselmonde t.a.v. de economische crisis, wordt verworpen met 7 stemmen voor en 17 tegen. Een motie van Lijst de Bruijn om op de tijdelijke weekmarkt aan de Groenix van Zoelenlaan een extra sanitaire unit te laten plaatsen door Stadstoezicht, wordt verworpen met 6 stemmen voor en 18 tegen.

Meer over de deelraad
Luister naar de deelraad