TVM verzekeringen wil hardere aanpak ladingdiefstal

16/07/2009 17:53

TVM Verzekeringen

TVM verzekeringen wilde een hardere en landelijke aanpak van ladingdiefstal. Zonder dat justitie en politie in heel Nederland het probleem van diefstal van vaak kostbare lading uit vrachtwagens meer prioriteit geeft, zal ook het inrichten van bewaakte parkeerplaatsen langs de snelwegen nauwelijks zin hebben. TVM is de grootste gespecialiseerde transportverzekeraar van de Benelux en verzekert in Nederland ruim een derde van het aantal vrachtwagens en lading.

President-directeur Arjan Bos van TVM verzekeringen:"Wij zijn erg geschrokken van de cijfers van de Inspectie Verkeer en Waterstaat die aangeven dat het aantal ladingdiefstallen met 40% is gestegen. Wij bespeuren deze trend al langer en ook de cijfers van het eerste kwartaal van de KLPD gingen die kant op. Onder invloed van de kredietcrisis is het transport nu slachtoffer van misdaadorganisaties, die bijna op bestelling makkelijk verhandelbare goederen als elektronica en parfum stelen. De sector heeft enorm in preventie geïnvesteerd en alleen met een stevig pakket maatregelen voorkomen we dat het verder uit de hand loopt."

De totale economische schade van transportcriminaliteit in Nederland is opgelopen tot 350 miljoen Euro per jaar en in Europa gaat het om 8,2 miljard Euro. TVM verzekeringen wil dat de politiek snel knopen doorhakt over de bouw van bewaakte parkings, maar wil daarnaast ook een actieve opsporing en vervolging van transportcriminelen en afspraken over de veiligheid op en rond bewaakte parkings.

Arjan Bos:"Er mag wel een tandje bij als het gaat om het bouwen inrichten van bewaakte parkings. Maar daar zijn we er niet mee. Wij willen al langer een 'tweesporenbeleid', waarbij we naast de bewaakte parkings ook van politie en justitie vragen om de veiligheid op en rond de snelwegen te verbeteren. Met alleen bewaakte parkings kom je er niet."

Ook wil TVM verzekeringen dat er een 'totaalplan' komt voor het fenomeen ladingdiefstal, waarbij de brancheorganisaties en verzekeraars in de transportsector samen met politie en justitie het probleem gaan aanpakken. De transportverzekeraar denkt bijvoorbeeld aan een intensievere samenwerking tussen politie en verzekeraars bij het uitwisselen van informatie en een nauwere samenwerking bij het voorkomen van ladingdiefstal. "Daarbij moeten we alle opties bekijken. Het probleem ladingdiefstal begint uit de hand te lopen en in het buitenland zie je ook al dat naast de materiële schade ook de chauffeur steeds meer gevaar gaat lopen. We moeten nu echt aan de slag met preventie en opsporing.', aldus TVM-topman Bos.

Dat de Tweede Kamer na het zomerreces met minister Hirsch Ballin in debat gaat over ladingdiefstal noemt Arjan Bos grote winst. "Ik ben er blij mee dat er kamerbreed steun is voor de opvatting van alle brancheorganisaties dat politie en justitie het groeiende probleem van ladingdiefstal nu landelijk en met meer prioriteit moeten aanpakken."

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.tvm.nl