Senternovem

16-07-2009 | Veendam pakt het Besluit bodemkwaliteit voortvarend op

Burgemeester en wethouders van de gemeente Veendam hebben onlangs besloten akkoord te gaan met de concept-nota Bodembeheer. Deze wordt nu ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad. De keuze voor het gebiedsspecifieke beleid is gebaseerd op de uitkomsten van een verkenning die heeft plaatsgevonden. Hierin zijn knelpunten maar ook kansen voor hergebruikmogelijkheden van grond en baggerspecie inzichtelijk geworden.

Na vaststelling van de nota door de gemeenteraad beschikt Veendam als één van de eerste gemeenten over een gebiedsspecifiek beleid dat voor het hele grondgebied geldt. Deze nota Bodembeheer is daarmee de basis voor grondverzet en biedt ruimere mogelijkheden voor grondverzet dan het generieke beleid.

Ook is dit beleid referentiekader bij bodemsaneringen. De provincie is en blijft echter een belangrijke overlegpartner als bevoegd gezag bij bodemsaneringen. Op dit moment wordt het merendeel van grond die vrijkomt bij werkzaamheden door de gemeente hergebruikt. Op basis van het nieuwe beleid wordt gestreefd naar een hogere hergebruikspercentage bij niet-gemeentelijke projecten.

Over uiterlijk vijf jaar wordt de nota Bodembeheer geëvalueerd en gekeken of het beleid effectief is gebleken.

Meer informatie

Besluit bodemkwaliteit

Externe links (worden geopend in een nieuw venster)

Gemeente Veendam
Nota Bodembeheer Veendam