Ministerie van Economische Zaken

Naleving milieuwetgeving makkelijker met ICT

16 juli 2009 | nieuwsbericht | Vermindering Regeldruk | ICT-beleid

De naleving van milieuwetgeving in de rubber- en kunststofindustrie en de recreatiebranche moet makkelijker worden met behulp van slimme ICT. Om dit te bereiken starten bedrijven en toezichthouders in deze sectoren dit najaar met het testen van een digitaal systeem waarmee zij beter inzicht krijgen in de voor hen geldende eisen.

Laptop

Medio 2010 moet de applicatie breed uitgerold worden. Het project is één van de 'pilotprojecten' die staatssecretaris Heemskerk uitvoert om met behulp van ICT de regeldruk voor het bedrijfsleven merkbaar te verminderen. De projecten zijn onderdeel van het programma 'Slim Geregeld, Goed Verbonden' van het ministerie van Economische Zaken (EZ).

Eindbeeld

Vanaf september testen bedrijven in de rubber- en kunststofindustrie en de recreatiebranche samen met toezichthouders de applicatie waarmee zij de Wet milieubeheer makkelijker kunnen naleven. Ondernemers kunnen in het systeem zien welke nalevingvoorschriften voor hen gelden. Ook vergunningen, certificaten en onderzoeken kunnen zij via het systeem verkrijgen. Toezichthouders kunnen op hun beurt documenten als inspectierapporten in het systeem beschikbaar maken. Ook kunnen de partijen elkaar in het systeem om commentaar vragen op voornemens of inspecties.

Met het nieuwe systeem weten ondernemers welke concrete acties ze moeten ondernemen om aan de voorschriften te voldoen. Dit bespaart hen tijd, geld en ergernissen. Bovendien verdeelt de applicatie de toezichtlasten eerlijker omdat inspectiediensten op voorhand bedrijven kunnen selecteren die het minder nauw nemen met de naleving van de wetgeving. Bij positieve testresultaten kan de voorziening medio 2010 breed in gebruik worden genomen.

Toepassen in andere sectoren

Het systeem is onder de werktitel EUGO bedacht door rubber- en kunststofproducenten en betrokken overheden en komt voort uit het programma Slim geregeld, goed verbonden (SGGV) van EZ. Bij de ontwikkeling van de applicatie kijkt SGGV ook hoe deze met andere initiatieven in de markt kan worden geïntegreerd. Ook moet zij toepasbaar zijn voor de naleving van andere wetsdomeinen en voor andere branches, zoals de metaal-, de kinderopvang- en de papierverwerkingsbranche. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland steunen de ontwikkeling van de voorziening.

Meer informatie

* Voor de pers: Edwin van Scherrenburg, woordvoerder Economische Zaken, 070-3796464, e.v.vanscherrenburg@minez.nl
* Voor andere branches of overheidsinstelingen: Inge Weel, programma Slim geregeld, goed verbonden, 06 - 295 726 98, inge.weel@ictu.nl

Meer informatie


* Website programma Slim Geregeld, Goed Verbonden
* Dossier ICT-beleidInformatie- en communicatietechnologie (ICT) is steeds meer een onderdeel van het dagelijks leven. Het ministerie van Economische Zaken stimuleert slim gebruik van ICT, bevordert communicatienetwerken, nieuwe ontwikkelingen, stabiliteit en formuleert de spelregels voor consumenten en marktpartijen.

Verwante informatie


* Vermindering Regeldruk

* ICT-beleid