Gemeente Zwolle

Hoofdartikel nieuwsbrief

Drie gemeentes, één LOP

De gemeentes Zwolle, Zwartewaterland en Kampen zijn gezamenlijk gestart met de ontwikkeling van een Landschaps Ontwikkelings Plan (hierna aangeduid als LOP). Een dergelijk plan ondersteunt beleidsmakers en -uitvoerders in de beoordeling van initiatieven in het landschap in hun gemeente. Ook is zo'n plan één van de stukken die voorafgaan aan de opzet van een nieuw bestemmingsplan. Daarnaast kunnen bewoners en ondernemers in het buitengebied van een gemeente aan de hand van het LOP inschatten of hun initiatieven haalbaar zijn op de locatie die ze voor ogen hebben. Als laatste helpt een LOP bij de toekenning van groen-blauwe diensten: diensten die bewoners (vaak agrariërs) tegen betaling uitvoeren in het landschap. U kunt hierbij denken aan wilgenknotten, bermen maaien, walkanten bijhouden etc.

Omdat de landschappen van Zwolle, Kampen en Zwartewaterland logisch in elkaar overlopen en reeds gezamenlijk bekeken worden vanuit Nationaal Landschap IJsseldelta is het ook logisch om gezamenlijk de vorming van zo'n LOP aan te pakken. Een landschap houdt zich immers niet aan gemeentegrenzen. De grenzen die wel voor het LOP gaan gelden zijn ofwel logisch omdat het waterlopen zijn, ofwel het zijn grenzen met gemeentes die recent al een LOP hebben gemaakt. Met het LOP van deze gemeentes is in het najaar van 2008 gestart. In januari 2009 was er een bijeenkomst van de zogenaamde Adviesgroep: een groep mensen, afgevaardigden van allerlei organisaties die op het gebied van landschap actief zijn en organisaties van bewoners en ondernemers in het gebied. Tijdens deze bijeenkomst is uitgebreid stilgestaan bij wat zij de moeite waard vinden in het landschap van de drie gemeentes en wat zij dus vinden dat gekoesterd moet blijven en ontwikkeld dient te worden.

Royal Haskoning, het bureau dat dit bijzondere project trekt, heeft de input van de Adviesgroep gebruikt voor de inventarisatie. Voor elk landschapstype is een ansicht gemaakt waarop staat welke ontwikkelingen een positieve bijdrage leveren aan het behoud en de versterking van de waarden van het landschaps (BLIJ) en welke ontwikkelingen ongewenst zouden zijn (TRIEST). Voor de gemeenteambtenaren een razend handig instrument om te sturen op betere planvorming. Ook voor bewoners, om snel een indruk te krijgen van wat wel en niet mogelijk is, is het zeer gebruiksvriendelijk. Aan het eind van het traject, als het LOP door alle colleges en raden is vastgesteld, komen deze `ansichtkaarten' ook op internet te staan. Als u op onderstaande link klikt ziet u alvast een voorstel voor de ansichtkaarten.