Gemeente IJsselstein


Unieke vondsten grafheuvels

Datum: vrijdag 17 juli 2009
Op het industrieterrein Over Oudland zijn unieke archeologische vondsten uit de Romeinse Tijd (tweede eeuw na Christus) gedaan: uitzonderlijk goed bewaard gebleven, intacte grafheuvels.

Met daarin en omheen menselijke crematie resten, scherven van aardewerk en botten van dieren. De gemeente wil op dit terrein de nieuwe gemeentewerf vestigen. In kader van de Monumentenwet is archeologisch vooronderzoek uitgevoerd.
Bij onderzoek zijn in drie proefsleuven over een totaal oppervlakte van 1.372 m² resten van twee grafheuvels, waarvan de heuvellichamen nog intact lijken te zijn, aangetroffen. Dit is uniek in Nederland, op andere plaatsen zijn alleen aanwijzingen voor of verstoorde grafheuvels aangetroffen. Naar verwachting worden op het terrein zo'n tien grafheuvels gevonden. De grafheuvels bergen waarschijnlijk de resten van bewoners van een nederzetting uit de Romeinse Tijd. Deze nederzetting is tijdens archeologisch onderzoek in de periode 1998-2001 aangetroffen op zo'n 200 meter van het huidige onderzoeksterrein.
De grafheuvels liggen in één van de twee terreinen die door de provincie Utrecht zijn aangewezen als AMK-terrein. Deze terreinen komen voor op de Archeologische Monumentenkaart van de provincie en hebben een hoge archeologische waarde. De terreinen herbergen sporen van bewoning uit de Vroege IJzertijd en Romeinse tijd. Onderzoek op deze terreinen kan veel vertellen over de geschiedenis van IJsselstein en omgeving.
Na de zomervakantie starten de archeologische werkzaamheden om de archeologie in kaart te brengen en eventuele tastbare resten op te graven. De vondsten gaan naar het provinciaal depot in Utrecht. De grondmonsters worden gedetermineerd, waarna vastgesteld kan worden hoe op deze plek het landschap was opgebouwd, dus welke bomen en planten er groeiden en wat het grondgebruik was in de Romeinse Tijd. Alles wordt vastgelegd in rapportages, foto's en andere documentatie. Monumentenverordening
In september 2007 is de Wet op de archeologische monumentenzorg en het besluit archeologische monumentenzorg in werking getreden. Om te voldoen aan de wetgeving heeft IJsselstein een verwachtingskaart en beleidsadvieskaart opgesteld. In maart 2008 heeft de gemeenteraad vervolgens de Monumentenverordening vastgesteld. Bij bouw/graafwerkzaamheden wordt aan de hand hiervan getoetst of de werkzaamheden plaats mogen vinden of dat er eerst archeologisch onderzoek moet worden gedaan.
Op het industrieterrein Over Oudland zijn al meerdere bedrijven gevestigd. Doordat zij al voor 2007 zijn gevestigd of hun bouwplannen hadden ingediend, hadden zij geen verplichting archeologisch onderzoek te doen.
Publiek
Tijdens de werkzaamheden heeft publiek geen toegang tot het terrein. De gemeente zal in overleg met de onderzoekers een open dag organiseren waarbij geïnteresseerden een kijkje kunnen nemen en deskundigen uitleg geven over de vondsten. De datum wordt bekendgemaakt via deze site en de gemeentepagina in Zenderstreeknieuws.