Buitenlandse Zaken België


Datum: 16/07/2009

Charles Michel bepleit strijd tegen straffeloosheid in RDCongo

Charles Michel: « Om het geweld tegen de burgers in het oosten van Congo te bestrijden, moet een einde gesteld worden aan de straffeloosheid van misdadigers. »

De strijd tegen de straffeloosheid en de versterking van de Rechtsstaat blijft het beste middel om het geweld tegen burgers in het oosten van de DRC te voorkomen en er een einde aan te stellen.

De geleidelijke verslechtering van de situatie in het oosten van de DRC herinnert ons opnieuw aan het belang van de veiligheid en de bescherming van de bevolking. Bovendien bevestigt de recente toename van aanvallen op de burgerbevolking dat de strijd tegen de straffeloosheid en de vervolging van de daders essentieel is om het geweld tegen de burgerbevolking, en in het bijzonder tegen de vrouwen, te voorkomen en er een einde aan te stellen.

Het is in die context dat Minister Charles Michel beslist heeft om de strijd tegen de straffeloosheid te versterken door steun te leveren aan de programma's van Advocaten Zonder Grenzen en Réseaux des Citoyens in de DRC en in de regio van de Grote Meren. De Belgische Ontwikkelingssamenwerking kent aan elk van deze NGO's een bijkomend budget van 1,5 miljoen euro toe voor 2009 en 2010. De twee NGO's, die internationaal erkend worden voor hun inspanningen in dit cruciale domein, in het bijzonder in Centraal-Afrika, leveren immers complementair werk. AZG levert steun aan individuen en verzekert het recht van verdediging, de vorming van advocaten en de verspreiding en bekendmaking van de rechten. RCN, anderzijds, levert steun aan de justitie (rechters, procureurs, onderzoekers, griffiers, parketsecretarissen) opdat de justitiabelen vertrouwen zouden hebben in het systeem. Die activiteiten, zoals bijvoorbeeld de capaciteitsversterking van de rechtbanken om de onderzoeken en processen tot een goed einde te brengen, enerzijds, en het verzekeren van de rechten van justitiabelen tijdens het proces, anderzijds, worden ontplooid in Burundi, Rwanda, Oeganda en in de Democratische Republiek Congo.

In het oosten van de DRC, vullen de activiteiten van AZG en RCN de inspanningen van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking aan. België blijft actief in het fundamentele domein van governance en democratie, onder meer via het programma Restauration de la Justice à l'est de la RDC (REJUSCO), waarvoor België een bijdrage levert van 3,7 miljoen euro. Het belang van een dergelijke ondersteuning van het rechtssysteem in de huidige context in het oosten van de DRC wordt hier meer dan ooit mee bevestigd.