Gemeente Beuningen


Bodem plas grindgat Weurt nog steeds verontreinigd

Bodemonderzoek in opdracht van Rijkswaterstaat heeft aangetoond dat het grindgat bij Weurt nog steeds verontreinigd is met zogenoemde PCB's.

Onderzoek
Rijkswaterstaat voerde in 2008 een verkennend onderzoek uit in dit gebied omdat zij er mogelijk een overnachtingshaven voor de scheepvaart wil aanleggen. Het onderzoek was enerzijds gericht op de waterbodem van het grindgat en anderzijds op het grondwater rondom het grindgat. In de jaren negentig was ook al verontreiniging van het grindgat geconstateerd.
Van het grondwater rond het grindgat is op 6 plaatsen de kwaliteit gemeten. Uit de metingen blijkt dat in het grondwater licht verhoogde gehaltes met enkele zware metalen en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK) voorkomen. Het is niet eenduidig of de aangetoonde verhoogde gehaltes verband houden met de aanwezigheid van verontreiniging in het grindgat, met andere verontreinigingbronnen in de directe nabijheid of dat sprake is van licht verhoogde achtergrondwaarden.
Op 5 locaties in het grindgat zijn boringen verricht en zijn monsters genomen van de waterbodem in het grindgat. Uit de analyses is gebleken dat de waterbodem in het grindgat verontreinigd is met diverse stoffen o.a. zware metalen, polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK), bestrijdingsmiddelen en PCB's.

Wat betekenen de resultaten
Rijkswaterstaat heeft de gemeente Beuningen geïnformeerd over de resultaten van het onderzoek. De gemeente heeft daarop de GGD verzocht om de gezondheidsrisico's van de bodemvervuiling in kaart te brengen. Zowel het onafhankelijk instituut voor deltatechnologie (Deltares), specialist op gebied van waterbodems, als de afdeling Medische Milieukunde van de GGD concluderen het volgende:

Incidenteel contact met het water in het grindgat, zoals bij het hengelen, brengt geen risico voor de gezondheid met zich mee. Langdurige en structurele inname van grote hoeveelheden PCB's kan echter wel schadelijk zijn voor de gezondheid. Van vissen die in de omgeving van verontreinigde waterbodems leven, is bekend dat gifstoffen zich bij langdurig verblijf kunnen ophopen in de vis. Het eten van vis afkomstig uit het grindgat wordt daarom sterk afgeraden. Alhoewel direct contact met het water geen direct risico vormt, wordt ook zwemmen en spelen in de plas afgeraden. De aanwezigheid van de stoffen heeft mogelijk een negatief effect op de ecologie in het grindgat. Met betrekking tot het grondwater kan worden gesteld dat er geen sprake is van risico's.

Maatregelen
De gemeente heeft op basis van de resultaten van het onderzoek besloten waarschuwingsborden op de toegangswegen naar de plas te plaatsen. Er volgen vooralsnog geen verdere maatregelen. Mochten de plannen voor een overnachtingshaven doorgaan, dan zal nader onderzoek in het kader van een Milieu Effect Rapportage (M.E.R.) moeten uitwijzen of het saneren van het grindgat al dan niet noodzakelijk is.

Historie grindgat
Het grindgat bij Weurt is ontstaan als gevolg van grind en zandwinning. Vanaf 1930 is het in gebruik genomen als stortplaats voor onder meer baggerslib. In de loop der jaren is er op verschillende locaties in en om de plas bagger en vuil gestort. Dit heeft zowel in de waterbodem als op de oever van de plas naast de oostelijke vuilstort (het `strandje') vervuiling veroorzaakt.

Vragen?
Indien u vragen hierover heeft, kunt u contact opnemen met de mw. S. Lops van GGD, afdeling Medische milieukunde: tel: 024 - 32 97 297 of met de gemeente: tel: 024-6780 800.