Ingezonden persbericht


BankGiro Loterij Airtour: klassieke Lockheed Electra te bewonderen op 18 en 19 juli

15 Tot 20 historische vliegtuigen bezoeken Eindhoven Airport

Lelystad, 15 juli 2009- De Nederlandse gemotoriseerde luchtvaart bestaat dit jaar honderd jaar. Ter ere van dit jubileum organiseert het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome te Lelystad van begin juli t/m 23 augustus de BankGiro Loterij Airtour. Zo'n 20 historische vliegtuigen brengen ieder weekend een bezoek aan een andere Nederlandse luchthaven. Komend weekend doet de Airtour Eindhoven Airport aan.

DC-2 'Uiver' en Lockheed Electra
Hoogtepunten van de collectie historische vliegtuigen die in Eindhoven op visite komen zijn de beroemde DC-2 'Uiver' en de viermotorige Lockheed Electra. De Uiver werd bekend door deelname aan de Londen-Melbourne Race van 1934. De Lockheed Electra, die zo'n 66 tot 98 passagiers kan vervoeren, is de grootste deelnemer aan de Airtour. Dit vliegtuig vloog van 1960 tot 1969 bij de KLM. Daarmee was de KLM de enige Europese luchtvaartmaatschappij die van dit vliegtuigtype gebruik maakte. Ook de bekende DC-3 Dakota, een Fouga Magister straaljager, twee Fokker S.11 lesvliegtuigen van omstreeks 1950, een Stearman-tweedekker uit de Tweede Wereldoorlog, de bekende vooroorlogse Piper Cub en de Catalina vliegboot uit de Tweede Wereldoorlog zijn op 18 en 19 juli op de luchthaven Eindhoven van de partij.

Beleef het zelf
De Airtour is een bijzondere attractie voor het publiek. Een foto van jezelf naast een vliegtuig als de Lockheed Electra op zich is al indrukwekkend, maar de beleving bij de Airtour gaat nog verder! Het is mogelijk om zowel de Lockheed Electra als enkele andere vliegtuigen van binnen te bekijken. Ruimtes die normaal voor het publiek gesloten blijven, zoals de cockpit, zijn nu te bezichtigen. In enkele historische vliegtuigen kan zelfs worden gevlogen. Er kunnen rondvluchten worden gemaakt in een Fokker S.11 in luchtmachtkleuren, in een Dakota uit de jaren veertig en in een Cessna 172, het meest gebouwde vliegtuig uit de geschiedenis. Tijdens het evenement zijn er diverse kramen met informatie en luchtvaartartikelen aanwezig en is er voor de kinderen een springkussen. De entree tot de Airtour bedraagt ¤ 5,- voor kinderen en ¤ 10,- voor or volwassenen. Entreebewijzen kunnen zowel ter plaatse als via internet - www.aviodrome.nl - worden gekocht. Dit geld wordt o.a. gebruikt om de historische vliegtuigen vliegend te houden.

Boekingen en rondvluchten
Het is ook mogelijk om mee te vliegen in een van de historische vliegtuigen van de Aviodrome op de luchthaven Lelystad naar de luchthaven Eindhoven of terug. Boekingen voor deze vluchten of voor rondvluchten kunnen worden gedaan via www.aviodrome.nl. Op deze site is ook meer informatie te vinden, of bel voor meer informatie 0900-AVIODROME (0900-2846376; ¤0,25 p/m). Wie de vliegtuigen wil zien vertrekken en/of arriveren, is elke zaterdag en zondag t/m 23 augustus natuurlijk ook van harte welkom bij de Aviodrome. De Aviodrome is dagelijks geopend voor bezoekers van 10.00 tot 17.00, maar zal tijdens de weekenden waarin de Airtour plaatsvindt langer openblijven, om de arriverende vloot te kunnen ontvangen. De vertrekkende vliegtuigen zijn op zaterdagmorgen, en de terugkomende vliegtuigen op zondagmiddag, prima te zien voor de bezoekers van de Aviodrome.

BankGiro Loterij en Aviodrome
De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. Ze kan jaarlijks, dankzij haar bijna 900.000 deelnemers, vele tientallen miljoenen euro's uitkeren aan musea en andere culturele instellingen in Nederland. Uit de afdracht over 2008 keerde de BankGiro Loterij ruim 58 miljoen euro uit voor de instandhouding van het Nederlands cultureel erfgoed. Mobiel cultureel erfgoed, zoals vliegtuigen, hoort daar nadrukkelijk bij. Daarom ondersteunt de BankGiro Loterij het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome en de Airtour. Voor meer informatie: www.bankgiroloterij.nl.

Klik voor meer informatie op:

* Persfoto's: www.aviodrome.nl/persfoto
* Overige persberichten: www.aviodrome.nl/nieuws/persberichten
* Perscontacten: p.vdnoort@aviodrome.nl
* Website: www.aviodrome.nl


Ingezonden persbericht