Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Maandag 20 juli 2009

NOS Man op de maan, deel 1
NOS Man op de maan, deel 2

Nederland 2
Nederland 2

20.55-21.50 uur
23.24-00.30 uur

Eerste maanlanding herleeft bij de NOS

"It's one small step for man, one giant leap for mankind", de beroemde woorden van Neil Armstrong toen hij in 1969 als eerste mens een voet op de maan zette. Veertig jaar na de eerste maandlanding neemt de NOS de kijker mee terug naar de gebeurtenissen van toen. In het eerste deel van de uitzending gaat presentator Joost Karhof op zoek naar de antwoorden op alle vragen van voor, tijdens, rond en na de maanlanding. Later op de avond gevolgd door een compilatie van de belangrijkste livebeelden van toen.

NOS Man op de maan, deel 1

De maanlanding was het opmerkelijkste televisiemoment uit de jaren 60. Wereldwijd keken er 1 miljard mensen naar de eerste stappen op de maan. De NOS, toen nog NTS, was er bij en deed live verslag van de vlucht van de Apollo 11. Presentator Joost Karhof kijkt terug met de toenmalige regisseur Rudolf Spoor en ruimtevaartexpert Piet Smolders op deze bijzondere gebeurtenis, vandaag precies veertig jaar geleden. In 55 minuten krijgt de kijker antwoord op alle vragen van voor, tijdens, rond en na de maanlanding. Waarom gingen de Amerikanen naar de maan? Wat deden de Russen ondertussen? Hoe verliep de reis? En wat hebben we er aan gehad? Zijn er nog mensen die het niet geloven? Hoe ziet de toekomst van de ruimtevaart eruit?

NOS Man op de maan, deel 2

Nog niet genoeg gezien over dit fascinerende moment? Voor de echte liefhebber zijn in meer dan een uur de belangrijkste livebeelden van destijds achter elkaar gemonteerd.

--- einde persbericht ---

Foto Piet Smolders en Rudolf Spoor (r) in overleg over de gebeurtenis en uitzending anno 2009 (bron NOS)

Fotomateriaal in hoge resolutie is op te vragen via: communicatie@nos.nl

Presentatie: Joost Karhof

Eindredactie: Paul Vloon

Redactie: Yvonne Hof, Wouter Verlaan, Romilde van Dongen, Arjan Nieuwenhuizen

Productie: Mike van Breemen, Andy Docter
Regie: Martin de Groot