Partij van de Arbeid

Den Haag, 20 juli 2009

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Justitie de minister van Wonen, Werken en Integratie en de minister van Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur

over het bericht dat tientallen allochtone jongeren niet op vakantie durven naar landen van herkomst uit angst uitgehuwelijkt of achtergelaten te worden


1. Hebt u kennisgenomen van het bericht dat tientallen allochtone jongeren niet op vakantie durven naar landen van herkomst uit angst uitgehuwelijkt of achtergelaten te worden? 1


2. Herinnert u zich de eerdere mondelinge en schriftelijke vragen over dit onderwerp? 2 Klopt het dat vanuit uw departement nauwelijks iets concreets wordt ondernomen om dit probleem daadkrachtig aan te pakken? Zo ja, waarom? Zo nee, welke concrete acties en maatregelen zijn genomen? Realiseert u zich dat dit probleem al jaren speelt en dat jaarlijks allochtone jongeren waaronder ook minderjarigen met dwang in landen van herkomst worden achtergelaten of uitgehuwelijkt?


3. Deelt u de mening dat het verwijzen naar voortgangsrapportages en vergaderen met migrantenorganisaties deze problematiek tot nu toe niet heeft opgelost? Bent u bereid een onderzoek te doen naar de omvang van dit probleem en met concrete maatregelen te komen deze jongeren te helpen en te beschermen? Zo ja, binnen welke termijn?


4. Bent u bekend met het verschijnsel achterlating en uithuwelijking van jongens in landen als Turkije, Afghanistan en Pakistan? Zo nee, bent u bereid dit verschijnsel ook bij een onderzoek te betrekken?


5. Bent u het eens met de stelling dat de regering, nu het al jarenlang bekend is dat kinderen en jongeren jaarlijks het risico lopen achtergelaten of uithuwelijkt te worden, te terughoudend is in het bieden van bescherming aan deze kinderen en jongeren? Deelt u de mening dat door de terughoudendheid van de regering nu ook kinderen in landen als Marokko, Turkije, Afghanistan, Pakistan en Iran worden achtergelaten en uitgehuwelijkt?


6. Bent u bereid de ambassades in landen waar kinderen en jongeren achter worden gelaten instructies te geven om alert en actief in de gaten te houden of er sprake is van dwang bij kinderen en jongeren en hoe zij achtergelaten kinderen en jongeren terug kunnen en moeten leiden naar Nederland?


7. Bent u bereid inhoudelijk in te gaan op mijn eerder gestelde schriftelijke vraag d.d. 25 mei 2009 namelijk : welke mogelijkheden zijn er om achterlating en uithuwelijking met juridische middelen tegen te gaan? Kunt u precies aangeven welke maatregelen die in het buitenland zijn getroffen om uithuwelijking tegen te gaan op Nederland toepasbaar zijn en wanneer u hierover de kamer informeert?


1. Nos radio 1 journaal d.d. 17 juli 2009 2. De mondelinge vragen van het lid Arib d.d. 22 september 2009 3. De schriftelijke vragen van het lid Arib d.d. 25 mei 2009, vergaderjaar 2008-2009, nr. 2925



Partij van de Arbeid