KEMA neemt ELBAS over, een Duitse railenergieconsultant

20/07/2009 09:45

KEMA Nederland B.V.

Versterking van de wereldwijde marktpositie op het gebied van energiesystemen voor het spoor en openbaar vervoer

Arnhem/Dresden, 20 juli 2009 - KEMA heeft 100% van de aandelen overgenomen van het Duitse bedrijf ELBAS Elektrische Bahnsysteme Ingenieur-Gesellschaft mbH en 50% van de aandelen van ELBAS Schweiz AG. ELBAS is een belangrijke internationale dienstverlener van gespecialiseerde consultancy- en engineeringdiensten voor elektrische spoorwegsystemen, inclusief energievoorziening, bovenleidingen en signaleringssystemen. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Dresden en verder heeft het bedrijf vestigingen in Berlijn, Stuttgart en Zürich. Door de activiteiten van ELBAS te combineren met KEMA's huidige Europese en Amerikaanse consultancydiensten voor het spoor, ontstaat een wereldwijde consultancypraktijk voor energiesystemen op het spoor. Deze nieuwe combinatie is marktleider in alle Duitstalige landen. Met name op het gebied van software is ELBAS wereldwijd een toonaangevende autoriteit met eersteklas instrumenten voor de analyse van energiesystemen op het spoor.

Synergie

KEMA en ELBAS hebben al tien jaar lang succesvol samengewerkt op de markt van consultancy voor het spoor. Het meest recente resultaat van deze samenwerking was het winnen van de ProRail-wedstrijd voor een CO2-neutrale energievoorziening op het spoor. Binnen de bestaande praktijk voor energiesystemen voor het spoor en openbaar vervoer van ELBAS en KEMA vullen de activiteiten elkaar grotendeels aan, waarbij kennisoverdracht en beste praktijken een belangrijk aspect zijn. De gebundelde expertise is gericht op zowel lichte als zware energiesystemen voor het spoor en openbaar vervoer, inclusief bovenleidingsystemen, signaleringssystemen, controlecentra en systemen en voorzieningen voor de openbare veiligheid. Belangrijke diensten zijn onder andere systeemplanning en -ontwerp, systeembeoordeling, duurzame energievoorziening, bescherming en beheer, regulering en beleid, asset management, aarding en EMC, en certificering.

Breed klantenbestand en wereldwijde aanwezigheid

Met meer dan 80 consultants voor energiesystemen op het spoor is deze combinatie goed nieuws voor fabrikanten van spoorwegmaterialen en voor openbaarvervoerbedrijven en -instellingen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Australië/Nieuw-Zeeland. ELBAS en KEMA zijn nu en/of in het verleden betrokken geweest bij onder andere het toezicht op de energievoorziening voor de Betuweroute en de hogesnelheidslijn in Nederland (HSL-Zuid van Amsterdam naar België), het ontwerp van de energievoorziening voor een groot aantal tramsystemen in Duitsland en andere Europese landen (bijvoorbeeld het ontwerp van de energievoorziening, bovenleidingen en signaleringssystemen voor de Duitse spoorwegen, zoals Stuttgart 21, en voor de Zwitserse spoorwegen, zoals de stadslijn van Zürich) en een aantal ontwerpdiensten voor Amtrak, het Amerikaanse nationale spoorwegbedrijf.

Reactie van Karen Reimann en Dr. Steffen Röhlig, de algemeen directeuren van ELBAS GmbH:

"De samenwerking met KEMA is sinds 1998 zeer succesvol geweest en heeft een grote rol gespeeld in de bedrijfsactiviteiten van ELBAS. Met dit nieuwe samenwerkingsniveau, een logische volgende stap, kan ELBAS rechtstreeks diensten aanbieden op een grotere markt."

Reactie van Thijs Aarten, lid van de raad van bestuur van KEMA:

"Wij zijn erg verheugd dat we onze samenwerking naar een volgend niveau kunnen tillen. Nu ELBAS, de marktleider in Duitstalige landen en een bedrijf met een grote wereldwijde reputatie, onderdeel wordt van KEMA, kunnen we ons dienstenaanbod nog verder verbreden en onze internationale marktpositie versterken."

Over ELBAS

ELBAS werd opgericht in 1991 en biedt zijn klanten consultancy- en engineeringdiensten voor elektrische systemen voor de energievoorziening op het spoor. Er worden ook speciale diensten aangeboden die betrekking hebben op de ontwikkeling van simulatiesoftware voor wisselstroom- en gelijkstroomspoorwegen, inclusief elektrische en magnetische velden, en voor het gedetailleerde ontwerp van bovenleidingen. Het hoofdkantoor van het bedrijf is gevestigd in Dresden. In 2001 werd in Zürich ELBAS Schweiz AG opgericht.

Over KEMA

KEMA (www.kema.com) werd opgericht in 1927 en is een onafhankelijk kennisbedrijf dat wereldwijd actief is in de energiewaardeketen en gespecialiseerd is in hoogwaardige dienstverlening op het gebied van zakelijke en technische consultancy, operationele ondersteuning, metingen en inspecties, en testen en certificatie. Als onafhankelijke organisatie biedt KEMA consultancy- en operationele diensten aan overheidsinstellingen, fabrikanten, leveranciers en eindgebruikers van energie. Bovendien certificeert KEMA producten, systemen en personen voor een groot aantal verschillende klanten. Bij KEMA werken meer dan 1900 professionals verspreid over 20 landen wereldwijd.





http://www.kema.com