Gemeente Oirschot

Een multifunctionele accommodatie in Spoordonk? Haalbaarheidsonderzoek MFA WEB.jpg

Het afgelopen halfjaar is hard gewerkt aan een haalbaarheidsstudie voor een multifunctionele accommodatie (MFA) in Spoordonk. Die is nu klaar. De conclusie: de basis voor een MFA is er. Nu de financiën nog. De gemeenteraad maakt na de zomer een keuze voor de definitieve locatie én voor de financiering. Komt er eindelijk garen op de klos?

De multifunctionele accommodatie in Spoordonk moet een belangrijke ontmoetingsplek worden met ruimte voor onderwijs, opvang, cultuur, sport, welzijn, opvang en een buurtsupermarkt. De grootste participanten zijn natuurlijk de Sint-Jozefschool, dorpshuis Den Deel en de gymzaal. Deze zitten in een belabberde huisvesting: niet doelmatig, te klein en vooral slecht onderhouden. Naast allerlei verenigingen maken het muziek- en dansinstituut, de bibliotheek en een fysiotherapeut momenteel gebruik van het dorpshuis. Maar er zijn ook nieuwe belangstellenden, zoals een kinderdagverblijf en het Lokaal Loket. De nieuwe multifunctionele accommodatie kan een geweldige impuls geven aan de leefbaarheid en het voorzieningenniveau in Spoordonk. Voor jong en oud.

Enthousiasme
Aan de haalbaarheidsstudie hebben niet alleen ambtenaren en een extern bureau meegewerkt. Zoals u in de drie interviews kunt lezen, hebben ook de inwoners en toekomstige gebruikers met veel enthousiasme de handen uit de mouwen gestoken. Alle betrokken partijen concluderen dat het concept van de MFA haalbaar is. Zij zijn bereid om samen te werken in één MFA en zien ook een meerwaarde in het samen gehuisvest zijn in één gebouw.

En nu verder
De haalbaarheidsstudie wordt in september voorgelegd aan de gemeenteraad. We zullen dan ook vragen om een uitspraak over de plek waar de FMA moet komen te staan. Het is al wel duidelijk dat de gemeente de bouw van een MFA niet zelf kan betalen. De gemeenteraad zal dus ook een besluit moeten nemen over het zoeken naar financieringsbronnen.

Informatieavond
Begin september organiseert de gemeente een informatieavond over de FMA in Spoordonk. We laten te zijner tijd via Weekjournaal weten wanneer en waar. De avond vindt in ieder geval plaats vóór de opiniërende raadsvergadering op .. september.

Volgende week leest u op deze pagina meer over de aanbevelingen in het rapport. Dan komen ook andere gebruikers aan het woord die bij het rapport betrokken zijn.

Ans van de Laar, vertegenwoordiger van Dorpshuis Den Deel en de gebruikers:
Het dorpshuis heeft een heel ongelukkig indeling en er is veel achterstallig onderhoud. Naast de bibliotheek, fysiotherapeut en muziekschool maken tientallen verenigingen gebruik van Den Deel, zoals de KBO, accordeonclub, zanggroepen, jeugdzorg en de biljartclub. De samenwerking in de projectgroep was hartstikke goed. We zaten allemaal op één lijn. Jammer dat zoiets allemaal zo lang moet duren, want we zijn nu al zon drie jaar aan het praten. Ik hoop dat er snel een beslissing komt, want de vergrijzing gaat hier heel hard. Dit is echt belangrijk voor de leefbaarheid. Zonder de MFA zijn we allemaal aangewezen op Oirschot en bloedt Spoordonk dood.

Ad Kemps, vertegenwoordiger van de werkgroep Verenigingen van het Dorpscafé:
We hebben er nogal wat tijd ingestoken: vergaderingen, excursies, voorbereidingen en terugkoppeling naar de werkgroep Verenigingen en de verenigingen zelf. Ik vind het belangrijk dat onze achterban achter de plannen staat.
De samenwerking in de projectgroep was goed. We zaten allemaal op dezelfde lijn, al zie je wel dat de interesses uit elkaar lopen. Wij zouden heel graag een grotere gymzaal zien, mits dat betaalbaar is. Verder vinden we het belangrijk dat mensen gemakkelijk hun auto kwijt kunnen. Dus de voorkeur van de meeste verenigingen gaat uit naar de locatie bij Spoordonks Handelshuis.

Frans Bruinsma, directeur SKOBOS:
Het gebouw van de Sint-Jozefschool is gedateerd en niet geschikt voor onderwijs anno nu. Het is voor ons een lang proces geweest. Ik heb het gevoel dat we vier keer opnieuw zijn begonnen. Gelukkig is de laatste start een goede start geweest. De samenwerking met andere partners in prima. Een MFA heeft voor de school een meerwaarde. Zeker als het gekoppeld is aan kinderopvang en buurthuiswerk. We verwachten hierdoor ook ruimtewinst te kunnen maken, want met de normering van de overheid kan de school de gevraagde kwaliteit moeilijk waarmaken. Ik hoop natuurlijk dat de plannen financieel allemaal haalbaar zijn en dat er extra middelen komen. Maar ik ben ervan overtuigd dat het goed gaat komen! Iedereen wil het. Spoordonk verdient deze lift in leefbaarheid.