ABVAKABO FNV

België vooralsnog niet akkoord met huur Tilburgse cellen

De kans dat de Tilburgse gevangenis vijfhonderd Belgische gedetineerden opneemt, is erg klein geworden. De Belgische ministerraad heeft geen groen licht gegeven voor het principe-akkoord hierover tussen de Nederlandse en Belgische bewindslieden.

Gunstig voor werkgelegenheid
Volgens Abvakabo FNV, die de opvang van Belgische gedetineerden in Tilburg steunt omdat dit gunstig is voor de werkgelegenheid, mag dit niet het einde betekenen van het plan. "Dit plan mag niet alleen op geld mislukken", zegt bestuurder Jan Willem Dieten."Het zou op de korte termijn juist een voordeel opleveren voor beide landen." De bond hoopt dat Nederland en België kunnen gaan onderhandelen over de prijs waardoor de afspraak alsnog doorgaat.

De Belgische minister Stefaan De Clerck (Justitie) heeft vrijdag van zijn collega's te horen gekregen dat hij eerst advies moet vragen aan de Belgische Raad van State en overleg moet plegen met de verschillende gemeenschappen en vakbonden.

Franstalig verzet
Bekend is dat vooral de Franstalige gemeenschap zich verzet tegen de huur van cellen in Tilburg. Die heeft bezwaar tegen de huurkosten van 30 miljoen euro per jaar. Volgens bronnen binnen het Belgische ministerie van Justitie heeft de ministerraad vrijdag het plan eigenlijk al finaal afgevoerd.

Het Nederlandse ministerie van Justitie stelde zondag de procedure in België af te wachten en niet te willen reageren op speculaties.

Cellentekort
België kampt met een groot cellentekort: tot 2016 moeten er 10.000 cellen bij komen. Nederland heeft daarentegen veel lege cellen. De overheid wil zelfs negen gevangenissen sluiten. De komst van de Belgische gedetineerden zou een uitkomst zijn voor de Tilburgse gevangenis.