NVA


Persbericht
Amersfoort, 17 juli 2009

FIDIN/OVFD:
GROOT SUCCES IN STRIJD TEGEN KOSTEN VAN TOEZICHT

Nu ook bezwaar tegen heffingen 2009

Vandaag heeft het Ministerie van Financiën de uitgangspunten gepubliceerd voor de te heffen bedragen voor het doorlopend toezicht over 2009, verdeeld naar doelgroepen. FIDIN en OVFD stellen vast dat de heffingen voor de doelgroep adviseurs/bemiddelaars aanzienlijk zijn teruggebracht ten opzichte van eerdere ramingen. Werd aanvankelijk gesproken over een bedrag van 17,7 miljoen, nu blijkt dit bedrag te zijn verlaagd naar 15 miljoen. Deze verlaging van 2,8 miljoen zit met name in de kosten van wanbetaling, die de staat alsnog voor haar rekening neemt. Zoals bekend heeft FIDIN zich voortdurend verzet tegen de gevolgen van wanbetaling, die op het bordje werden gelegd van de marktpartijen die wel betalen. Ook in hun bezwarenprocedure tegen de heffingen 2008 hebben FIDIN en OVFD dit aspect aangevochten. Zonder vooruit te lopen op de uitspraken op het bezwaar lijkt het ministerie van Financiën de gegrondheid van dit argument te onderschrijven. Een geweldig resultaat, want hierdoor worden de rekeningen voor 2009 gemiddeld ruim 16 % lager dan aanvankelijk geraamd.

Niettemin blijven meerdere andere bezwaargronden onverminderd van kracht, zowel tegen de regeling voor 2008 als tegen de nu nieuw gepubliceerde regeling voor 2009, waarin de kosten ondanks het schrappen van de kosten van wanbetaling toch wederom stijgen ten opzichte van 2008. Deze nieuwe kostenregeling is voor FIDIN en OVFD dan ook reden om ook tegen de kosten voor het doorlopend toezicht 2009 bezwaar te maken.

Nieuwe bezwaarronde
De AFM zal in de loop van augustus starten met het verzenden van de heffingen 2009. FIDIN/OVFD zullen hun leden, maar ook de overige intermediairs uitnodigen opnieuw bezwaar aan te tekenen tegen deze heffingen. In de eerste plaats ter behoud van rechten. Zolang niet is beslist over de bezwaarschriften 2008 moeten de rechten veilig worden gesteld voor 2009. Stel dat uiteindelijk de rechter FIDIN en OVFD in het gelijk stelt, dan kunnen alleen die partijen daarvan profiteren die tegen de door hen ontvangen heffing bezwaar hebben gemaakt. Wordt geen bezwaar gemaakt, dan wordt de heffing onherroepelijk, wat de rechter later ook beslist. Binnen enkele weken zullen FIDIN en OVFD aan de achterban laten weten wat de stand van zaken is met betrekking tot de bezwarenprocedure 2008 en wat gedaan moet worden voor 2009 .

Noot voor redactie (