Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Regelbrij rond aanwijzing Natura 2000-gebieden

20 juli 2009 - kamerstuk

Kamerbrief met antwoorden op Kamervragen waarin de minister meldt dat zij al eerder maatregelen heeft aangekondigd die ervoor moeten zorgen dat de implementatie van Natura 2000 hanteerbaarder wordt.

Geachte Voorzitter,
Hierbij stuur ik u, mede namens de minister van Algemene Zaken, mijn antwoorden op de vragen van de leden Schreijer-Pierik, Jager, Pieper en Koopmans (allen CDA) over de verstikkende regelbrij rond de aanwijzing van
162 Natura 2000-gebieden.

1
Hebt u kennisgenomen van het krantenartikel waarin vier gedeputeerden van Overijssel, Noord-Brabant, Gelderland en Limburg de noodklok luiden over de verstikkende regelbrij rond de aanwijzing van 162 Natura 2000-gebieden en de wijze waarop de ontwikkeling van vele tienduizenden (agrarische) bedrijven, recreatieparken, bouw- en infrastructurele projecten hierdoor grondig gefrustreerd wordt? 1)
Ja.

2, 3 en 4
Deelt u de algemeen gedeelde bezorgdheid van de gedeputeerden? Welke conclusies verbindt u aan hun uiterst kritische uitspraken? Kunt u daarbij ingaan op de concrete knelpunten die zij benoemen in het krantenartikel? Deelt u de mening van gedeputeerde P. Jansen van Overijssel, dat het draagvlak voor het natuurnetwerk "Natura 2000' zwaar onder druk staat en dat Natura 2000, aldus de Gelderse gedeputeerde C. Verdaas, zich ontpopt tot een "kille plannenbreker"?
Bent u in het licht van het bovenstaande bereid op korte termijn het nationale natuurbeleid en de nationale natuurwetgeving - met volstrekte inachtneming van de Europese richtlijnen - waar mogelijk te versoepelen en te vereenvoudigen, zoals verzocht in de motie Schreijer-Pierik c.s, betreffende de Flora- en faunawet? 2)
Ik streef naar een hanteerbare implementatie van de Europese afspraken over natuurbescherming. Daarom heb ik in mijn Kamerbrief van 30 juni 2009 een aantal maatregelen aangekondigd.
Programmadirectie Natura
2000
Datum
20 juli 2009
Onze referentie
PDN.2009.65
Pagina 2 van 2
Deze moeten onzekerheid verminderen bij ondernemers in en nabij Natura 2000- gebieden over hun mogelijkheden voor bedrijfsontwikkeling en het draagvlak voor natuurbescherming verbeteren.
5 en 6
Welke concrete maatregelen neemt u - vooruitlopend op het integratietraject van de nationale natuurwetgeving - om de genoemde knelpunten snel weg te nemen, zodat (agrarische) bedrijven zich kunnen blijven ontwikkelen, projecten binnen een aanvaardbaar tijdsbestek tot uitvoering kunnen komen, en het draagvlak voor Natura 2000 behouden blijft?
Is het kabinet bereid de Crisis- en herstelwet aan te grijpen als prachtige kans om de bezem te halen door de irreële regels, zoals Natura 2000 door gedeputeerden wordt beleefd?
Voor het antwoord op deze vragen verwijs ik u naar de brief die u op 30 juni jl. is aangeboden. De maatregelen die ik in die brief aankondig, moeten ervoor zorgen dat de implementatie van Natura 2000 hanteerbaarder wordt, waarbij de natuurdoelen overeind blijven. Dit zal het draagvlak voor natuurbescherming versterken. DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg

1) De Telegraaf, 15 juni 2009: "Versoepel natuurbeleid met Crisiswet"
2)

- Kamerstuk 29 446, nr. 20

- Handelingen II 36, blz. 2416 e.v.

- Kamerstuk 29 446, nr. 24

- Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2007-2008, nr. 1694
- Kamerstuk 30 690, nr. 1