Kerk in Delft is eerste Fairtrade Kerk

20/07/2009 15:41

Stichting Max Havelaar

Op zondag 19 juli kreeg de Delftse protestantse wijkgemeente Vierhoven als eerste in Nederland de titel Fairtrade Kerk uitgereikt. De kerk heeft aangetoond dat zij zelf fairtrade producten gebruikt, dit gebruik promoot naar haar achterban en acties organiseert om onder de lokale gemeenschap het bewustzijn van fairtrade te vergroten. De titel Fairtrade Kerk is een initiatief van de Fairtrade Gemeente campagne.

Co van der Maas, voorzitter van de kerkenraad, nam de titel 'Fairtrade Kerk' in ontvangst uit handen van Marjoleine Motz van ICCO. Hij zei daarbij: "De titeluitreiking is geen revolutie, maar het resultaat van een geleidelijk proces. De titel is een aansporing voor de weg die we zijn ingeslagen." Daarom blijft de kerk zich ook de komende periode actief inzetten voor fairtrade. Bijvoorbeeld met een fotowedstrijd 'Eerlijk delen', fairtrade maaltijden en de maandelijkse verkoop van fairtrade producten in samenwerking met de lokale Wereldwinkel.

Met de Fairtrade Kerk is Delft weer een stapje dichter bij de felbegeerde titel Fairtrade Gemeente. Om Fairtrade Gemeente te kunnen worden dienen in Delft niet alleen maatschappelijke organisaties als kerken, maar ook supermarkten, bedrijven, horeca en de lokale overheid zich uit te spreken voor fairtrade. Fairtrade Kerk Vierhoven kan daarom niet alleen een voorbeeld zijn voor andere kerken, maar ook voor andere organisaties en bedrijven in Delft.

Naast kerken kunnen ook moskeeën, synagogen en tempels een actieve rol spelen in deze fairtrade campagne. De Fairtrade titels voor deze gebedshuizen is een initiatief van de campagne Fairtrade Gemeente. In 2009 werden Goes, Groningen en Het Bildt al Fairtrade Gemeente. Zij voldeden aan de zes campagnecriteria. Delft heeft net als dertien andere gemeenten al meerdere criteria behaald. Wie weet wordt daarom Delft de volgende Fairtrade Gemeente.

De Fairtrade Gemeente campagne in Nederland is een initiatief van de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels, Stichting Max Havelaar, Vereniging COS Nederland en ontwikkelingsorganisatie ICCO. De organisaties vormen samen de stuurgroep van de Fairtrade Gemeente campagne.





http://www.fairtradegemeenten.nl