Dienstenbond CNV

Nieuws

20 juli 2009

Overleg met Vermapack

Op 13 juli jl. heeft periodiek overleg plaatsgevonden met de heer Lohmann van Vermapack. Dit overleg was een vervolg op het eerste gesprek dat plaatsvond naar aanleiding van de overname van JSP door de heren Vermaas. Tijdens het overleg is gesproken over de reorganisatie die inmiddels in gang is gezet, de werkgelegenheidsontwikkeling en de arbeidsvoorwaarden. Een volgend periodiek overleg is gepland voor januari 2010.

Reorganisatie
Hoewel de vooruitzichten onduidelijk blijven, hoopt werkgever nog steeds werk (orders) binnen te halen. Hoewel er een aantal zaken `in de pijplijn' zitten, is er nog geen volstrekte duidelijkheid over het al dan niet binnenhalen van orders. De situatie blijft dan ook zorgelijk. De eigenaren hebben een aantal keren extra geld gestort om de continuïteit te waarborgen.
Zoals u zelf kunt zien, is de 4kleurenpers bijna gereed; de bedoeling is dat deze per 1 september a.s. echt gaat draaien. Als gevolg hiervan wordt de tweeploegendienst weer beëindigd en wordt overgegaan naar de dagdienst. De laklijn blijft wel in tweeploegendienst werken. We hebben afgesproken dat werkgever CNV Media zal blijven informeren over de stand van zaken, zodat we de vinger aan de pols kunnen blijven houden en up to date geïnformeerd blijven.

Ploegentoeslag
In de cao Grafimedia is geregeld hoe de afbouw van de ploegentoeslag plaatsvindt. Zodra wordt teruggegaan naar de dagdienst, wordt er nog gedurende 3 maanden 100% toeslag uitbetaald, daarna wordt de ploegentoeslag afgebouwd met 10% per maand. Uw werkgever heeft laten weten dat de tussentijdse wijziging in juni geen gevolgen heeft (gehad) voor de ploegentoeslag. In juni is de toeslag normaal uitbetaald (omdat er slechts een onderbreking was van 2 weken) en verder wordt ook gehandeld alsof er geen onderbreking heeft plaatsgevonden.

Hoogte van de ploegentoeslag
Naar aanleiding van vragen over de vaststelling van de hoogte van de ploegentoeslag heeft werkgever mij een overzicht overhandigd op basis waarvan de uitkomst is dat met de huidige werktijden de toeslag 16,56 moet zijn. Daarbij is gebruik gemaakt van de klokurenmatrix en het rekenmodel zoals dat op internet te vinden is (www.grafimediacao.nl)

Werkweek
Er wordt 38 uur per week gewerkt. In de cao is bepaald dat in kleine ondernemingen een 38-urige werkweek kan gelden (in plaats van de 36-urige), maar dat er dan een toeslag van 5,56% op het loon betaald moet worden. We hebben de salarissen vergeleken met de tabellen uit de cao en geconstateerd dat op een klein verschil bij een individu de lonen inderdaad goed zijn omgerekend naar een 38-urige werkweek.

Overwerk
Vorige week zaterdag is er voor het eerst sinds maanden weer overgewerkt. Op mijn vraag hoe werkgever die uren betaalde, is mij verteld dat de werknemer recht heeft op uitbetaling van de uren tegen een vergoeding van 150% (het uurloon plus 50% toeslag, zoals dat in de cao staat) of dat de werknemer deze tijd vrij kan nemen. Voor elke gewerkt uur heeft u dan recht op 1½ uur vrije tijd. Ook dit komt overeen met de cao.
Mij werd verteld dat enkele jaren geleden tussen de werknemers en de bedrijfsleiding is afgesproken dat allen uren boven de 40 uren (saldo) worden uitbetaald.

Periodieken
Ik heb begrepen (en gezien) dat de periodieken per 1 januari 2009 alsnog zijn toegekend. Het is fijn dat werkgever heeft geluisterd naar ons commentaar en uitvoering heeft gegeven aan de afspraken. Verder hebben we nog even gesproken over het feit dat er per 1 juli jl. een caoloonsverhoging moet worden betaald van 2,75%. Dit had uw werkgever al doorgegeven aan de salarisadministratie.

Concluderend
We kunnen vaststellen dat uw werkgever uw vragen en opmerkingen serieus oppakt, Ook kunnen we concluderen dat het dus heeft geholpen dat de werknemers de bond hebben ingeschakeld om een aantal zaken aan de kaak te stellen en andere te verduidelijken. Het volgende periodiek overleg staat gepland voor begin volgend jaar. Mocht het in de tussentijd nodig zijn om te overleggen met werkgever, dan zullen we dat uiteraard doen.
Voor mij is het belangrijk dat u mij blijft informeren en mij uw vragen blijft sturen.
Dat kan via telefoon 055 - 577 26 40 of via de mail a.bulsink@remove-this.cnvdibo.nl