Politie Haaglanden


Persberichten 21 juli

Haaglanden, 21-07-2009

Getuigenoproep: straatroof van tas
Den Haag Een 40-jarige Haagse werd zondagnacht 19 juli omstreeks 23.40 uur op de Newtonstraat van haar tas beroofd door twee jongens op een zwarte scooter. De vrouw fietste in de richting van de Regentesselaan, haar tas had ze bevestigd onder de snelbinders op de bagagedrager van haar fiets. Eén van de jongens op de scooter greep de tas onder de snelbinders vandaan, waarna het duo er vandoor ging. De twee jongens reden op een zwarte scooter met een zilverkleurige spoiler bij het achterwiel. De bijrijder van de scooter was een negroïde jongen van ongeveer twintig jaar oud, circa 1.75 meter lang en kort donker haar. De jongen was donker gekleed en droeg een zwarte helm met zilverkleurige stickers. De bestuurder van de scooter droeg een zwarte helm en zwarte kleding.
De recherche onderzoekt de zaak en roept getuigen op zich te melden. Heeft u iets gezien van de straatroof of informatie over de daders? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Segbroek via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. via 0800-7000.

Man beroofd na pinnen
Den Haag Een 60-jarige Hagenaar werd zondagavond 19 juli rond 22.20 uur beroofd nadat hij ter hoogte van de kiosk op de Horst/Het Kleine Loo geld had gepind. De man was even daarvoor uit de tram gestapt en liep na het pinnen richting huis. Plotseling kreeg hij van achteren een klap in zijn nek. Terwijl de man op de grond lag, werd zijn portemonnee weggenomen. Volgens de Hagenaar zaten er in de tram drie jongens achter hem. Zij stapten tegelijkertijd met hem uit, maar het is onduidelijk of zij iets met deze beroving te maken hebben. De politie onderzoekt de zaak en roept getuigen op zich te melden. Ook komen zij graag in contact met het drietal dat bij de man in de tram zat.
Heeft u zondagavond iets gezien van deze beroving of heeft u informatie die kan helpen deze zaak op te lossen. Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Overbosch via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Vernieler aangehouden
Den Haag Naar aanleiding van een melding van een mogelijke inbraak in de Orveltestraat namen politiemensen dinsdagmorgen 21 juli rond 00.30 uur poolshoogte bij een pand waar een hek open stond. Ter plaatse troffen zij een geüniformeerde beveiliger en een dronken persoon aan. De beveiliger vertelde dat het hek waarschijnlijk openstond in verband met een verbouwing en verhuizing. Hij had het pand gecontroleerd maar geen bijzonderheden aangetroffen. De (dronken) 41-jarige man uit Voorburg zei dat hij het hek open zag staan en hierop de politie belde. De agenten vervolgden hun surveillance maar kregen nog geen kwartier later opnieuw een melding binnen over de Orveltestraat. Dit keer zou een man een ruit hebben ingegooid. Ter plaatse bleek het te gaan om de 41-jarige man uit Voorburg. Hij is aangehouden. De politie onderzoekt de zaak.

Ontevreden klant uit bedreigingen
Den Haag Een ontevreden klant zorgde maandag 20 juli voor problemen in het postkantoor aan het Kerkplein. De man, een 50-jarige Hagenaar, was omstreeks 16.45 uur op het postkantoor omdat hij een, naar eigen zeggen, gratis retourzending wilde doen. Toen hem verteld werd dat hij daarvoor wel moest betalen, werd de man boos. Hij schold de medewerkster achter de balie uit en bedreigde haar. Gewaarschuwde agenten hielden de man aan en brachten hem naar het politiebureau. Daar kreeg hij een proces-verbaal.

Op een gestolen fiets
Den Haag Een 34-jarige man uit Den Haag werd gesnapt door de politie voor het rijden op een gestolen fiets. De agenten zagen dinsdagmorgen rond 07.00 uur op de 1e Van der Kunststraat, dat de fiets van de man was voorzien van een slot dat ongebruikelijk was voor dit type fiets. Daarna bleek het framenummer geheel te zijn verwijderd. De man maakte het zichzelf alleen maar lastiger door ook nog een valse naam op te geven aan de agenten. Voor het bezit van de gestolen fiets werd de man aangehouden. Hij zal hiervoor op het politiebureau worden verhoord.

Eén op tien rijdt te hard
Den Haag Bij een snelheidscontrole op de Nieuwe Parklaan reed maandagmiddag 20 juli tussen 13.30 en 18.00 uur één op de tien voertuigen te hard. Van de 732 gecontroleerde passanten overtraden er 71 de maximumsnelheid van 50 km/uur. De hoogst gemeten snelheid was 74 kilometer per uur.

Brommerrijder door de mand
Den Haag Een bromfietsbestuurder viel door de mand, nadat politie hem deed stoppen na het negeren van een rood verkeerslicht. De 16-jarige jongen uit Zoetermeer stopte maandag 20 juli rond 18.30 uur niet voor een rood stoplicht aan de Rijswijkseweg. Vervolgens kon hij geen rijbewijs en ook geen ID-bewijs aan de agenten tonen. Daarvoor hielden zij hem aan. Op het politiebureau bleek ook nog eens dat de constructiesnelheid van de bromfiets te hoog was. De jongen werd weer naar huis gestuurd met drie bekeuringen.

Direct afrekenen graag
Den Haag Een 30-jarige man uit Bulgarije moest direct vier openstaande boetes betalen, nadat hij was betrapt op rijden onder invloed. Politieagenten zagen de man rijden over de Bouwlustlaan en namen een blaastest bij hem af. De uitslag van de blaastest was 420 ugl. Omdat de man niet in Nederland woont, moest hij de boete voor het rijden onder invloed direct afrekenen. Samen met vier boetes die de man nog had openstaan, moest hij meer dan 650 euro afrekenen. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Autorit eindigt tegen verkeerslicht
Voorburg Een 20-jarige Rotterdamse automobilist was op dinsdag 21 juli omstreeks 00.30 uur naarstig op zoek naar een straat in Voorburg. De jongeman was zo gefixeerd op straatnaambordjes, dat hij onvoldoende op de rijroute lette. Hij botste tegen een verkeerslicht voor fietsers, waarbij de auto zo zwaar beschadigd raakte, dat verder rijden niet meer mogelijk was. De auto werd door een kraanwagen weggesleept.

Vermiste peuter ligt in bed
Leidschendam Een 9-jarig Leidschendams meisje verscheen op maandag 20 juli omstreeks 19.15 uur op het politiebureau en deelde in paniek mee, dat zij haar 3-jarig zusje al een kwartier uit het oog verloren was. Het meisje zou voor het laatst gezien zijn in de omgeving van hun ouderlijke woning aan de Patrijslaan. De politie zette alle mogelijke hulpmiddelen in om het vermiste meisje op te sporen. Zo werd er gebruik gemaakt van meerdere surveillance-eenheden, een peloton MEers, een speurhond en zelfs een helikopter. De peuter werd tijdens de zoektocht aangetroffen. Het buitenspelen had haar kennelijk vermoeid, waarna zij de woning in was gegaan en lekker in haar bedje was gekropen.

Aanrijding met letsel
Leidschendam Een 43-jarige vrouw is op maandag 20 juli omstreeks 17.50 uur gewond geraakt na een aanrijding op de Noordelijke Randweg. De vrouw kwam met haar personenauto in botsing met een andere personenauto. Beide voertuigen liepen hierbij veel schade op. De vrouw is met onbekend letsel naar het Westeinde ziekenhuis vervoerd. De politie onderzoekt de exacte toedracht van de aanrijding.

Vrouw gewond bij aanrijding
De Lier (Westland) Een 20-jarige jonge vrouw uit De Lier raakte maandag 20 juli om 16.50 uur, gewond bij een aanrijding op de Sportlaan. De vrouw kwam met haar scooter op de kruising van de Burgemeester van Doornlaan met de Sportlaan in botsing met een bestuurder van een bedrijfsauto. De vrouw kwam ten val en werd door de GGD vervoerd naar het Reinier de Graaf ziekenhuis. Naar de juiste toedracht van het ongeval wordt onderzoek ingesteld.

Burgernetactie voor vermiste Delftenaar
Delft - Een 23-jarige Delftenaar werd maandag 20 juli bijna de hele dag vermist. Omdat de man voor zijn verdwijning erg emotioneel en in de war was, werd bij de zoekactie Burgernet ingezet. Alle deelnemers werd gevraagd uit te kijken naar de man. Ook zette de polite een helikopter in en werkte samen met de politie uit Brabant, waar de man uiteindelijk werd gevonden. Hij werd overgebracht naar het dichtstbijzijnde politiebureau, waar zijn familie op de hoogte werd gesteld. Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente. De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op. Dit gebeurt op basis van een goed signalement. Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig.