Gemeente Zwolle

2008 | Waterwinning Engelse Werk | Prinsenpoort | Oversteek Kon. Wilhelminastraat-Nieuwe Veerallee | Actualiteiten | Rondvraag

03.1 Verslag wijkplatform Veerallee 2009-05-27

Algemene gegevens

Datum:27 mei 2009
Aanvang:20.30 uur
Locatie:CCC,Agnietencollege

Aanwezig:
Wijkwethouder:Gerard van Dooremolen/strong>
Wijkmanager:Froukje Idsardi
Wijkbeheerder:Jaap Schepers
Politie IJsselland:Rob meijer
40 bewoners

Opening

De heer Kamphuis opent de vergadering en geeft het woord aan wijkwethouder Van Dooremolen. De wethouder geeft aan dat Hans Kamphuis de voorzittershamer van mevr. Reinking heeft overgenomen, want zij heeft de functie van penningmeester van de wijkvereniging aanvaardt. De wethouder bedankt Willemien Reinking voor haar 6 jaar kundige voorzitterschap van dit platform. Vanwege een misverstand is zij vanavond niet aanwezig. Wijkmanager Froukje Idsardi legt uit dat zij in de overdracht van het voorzitterschap de zaken niet goed afgestemd en afgerond heeft, zij betreurt de gang van zaken. Ondertussen is de zaak wel uitgesproken met mevr. Reinking. Aanwezig is een vertegenwoordiging vanuit de gemeenteraad namens de SP en Groen Links.

Verslag bijeenkomst 4 november 2008

Naar aanleiding van:
Wijkmanager Idsardi meldt dat er afgelopen periode ruim 9500 kilo oud papier uit de wijk is opgehaald. Dit is een grote hoeveelheid en een forse stijging t.o.v. de vorige periode. Verslag wordt onder dankzegging voor de notulist vastgesteld.

Waterwinning Engelse Werk

De voorzitter geeft het woord aan Mariëtte van Vlerken van Vitens. Zoals 2 jaar geleden is toegezegd aan het wijkplatform geeft mevr. Van Vlerken een toelichting over de grondwaterstand en de waterwinning van Vitens in het Engelse werk. Mevr. Van Vlerken zal uitleg geven over metingen, de gevolgen voor de wijk en de toekomst.

De waterwinning bij de het Engels Werk wordt gedeeltelijk verplaatst naar het terrein direct aan de overzijde van het spoor en gelegen langs de dijk. Voor de verplaatsing zijn een aantal redenen te noemen. De verontreiniging bij het stationsgebied verplaatst zich langzaam richting Engels werk en de komst van de Hanzelijn geeft meer risico's voor verontreiniging. Vitens wil liever geen water meer uit de stadsomgeving inwinnen. Het is voor Vitens belangrijk om voor de langere termijn ook goede kwaliteit water in te winnen. De planning is dat in 2010 de verplaatsing een feit is.

In de wijk Veerallee zijn diverse bestaande meetpunten en ook zijn er nieuwe meetpunten bijgeplaatst. Mevr. Van Vlerken legt de seizoensfluctuatie van de grondwaterstand uit en dat bij verplaatsing van de waterwinputten een stijging van de grondwaterstand in de wijk Veerallee te verwachten is. Uit berekeningen blijkt dat in het zuiden van de wijk om een stijging van 50 cm gaat en in het noorden van de wijk 20 cm. Uit de metingen van aflopen jaren kan geconcludeerd worden dat als huiseigenaren momenteel een droge kelder hebben dat ze dat in de toekomst ook zullen hebben. Het beeld van de grondwaterstand wordt tevens bepaald door de waterstand van de IJssel. De nieuwe meetpunten in de wijk bevestigen het beeld van eerder gedane metingen bij oude meetpunten. Geconcludeerd kan worden dat er geen natte kruipruimtes zullen ontstaan. Echter lekke kelders zullen wel meer water binnenkrijgen. Er wordt afgesproken dat mevr. Van Vlerken in 2011 terugmelding doet van de werkelijke grondwaterstanden en effecten van de verplaatsing van de winning.

Een bewoner vraagt of het project Ruimte voor de Rivier ook invloed zal hebben?
Antwoord: Ja, maar zeer beperkt. De invloed zal zich beperken tot slecht enkele centimeters fluctuatie in de grondwaterstand.

Een bewoner uit de Wilhelminastraat geeft aan dat de put achter een kelder steeds vol loopt en vraagt zich af of dit door de stijging van het grondwater kan komen.
Antwoord: Nee, mogelijk dat dit te maken heeft met het niet goed kunnen wegvloeien van regenwater.

Een bewoner maakt zich zorgen over de souterrains van de woningen in de Wilhelminastraat.
Reactie: Deze woningen zijn nog van voor 1960 en toen was de capaciteit van de winning van grondwater bij het Engelse Werk even groot als straks na de gedeeltelijke verplaatsing. De huizen die voor 1960 gebouwd zijn zijn dus gerealiseerd in een periode waarin de grondwaterstand gelijk of hoger was dan de grondwaterstand die straks na de gedeeltelijke verplaatsing bereikt wordt.

Een bewoner vraagt hoe het dan zit met de zorgplicht van de gemeente? De voorzitter geeft het woord aan Henk Borgmeier van de gemeente Zwolle. Dhr. Borgmeier geeft aan dat volgend het bouwbesluit kelders waterdicht behoren te zijn. De zorgplicht van de gemeente houdt in dat de gemeente er voor moet zorgen / faciliteren dat het overtollige water weg kan via bijvoorbeeld de riolering. Kelders die nu waterdicht zijn kunnen de stijging van het grondwater best hebben.

Een bewoner wil graag de meting bij hem in de straat inzien en vraagt of dat mogelijk is.
Antwoord: Ja dat is mogelijk, dat kan via een website www.dinoloket.nl. Dhr. Borgmeier heeft gegevens bij zich en de bewoner kan ter plekke inzage hebben.

Tenslotte vraagt een bewoner waarom de gegevens t.o.v. het maaiveld zijn gepresenteerd. Mevrouw van Vlerken geeft aan dat in de vorige presentatie t.o.v. NAP is gepresenteerd en dat toen iedereen moest omrekenen.

Prinsenpoort

Dhr. Ronald IJsselsteijn, projectmanager van de gemeente Zwolle, geeft een toelichting over de verkeersontsluiting van de wijk. De wijk heeft vorig jaar zelf aangegeven dat er een variant miste in de gepresenteerde oplossingen van de gemeente. Wethouders Piek en Cnossen hebben toegezegd dat deze oplossing verder onderzocht moest worden. Ondertussen is duidelijk dat deze variant mogelijk is en dat dit voor de wijk de beste oplossing is en dus ook daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden. De aanwezigen applaudisseren.
Het is de meest veilige oplossing voor de fietsers en het meeste bouwverkeer kan ook via de gepresenteerde oplossing rijden. Rijkswaterstaat wil aan de oplossing meewerken en de gemeente gaat de werkzaamheden samen met het Bouwfonds in 2010 uitvoeren. Deze ontsluiting kan tijdens de bouw voor bouwverkeer worden gebruikt en in de toekomst voor kantoorpersoneel. De fietsroutes blijven bestaan.

Een bewoner vraagt of het wel gaat werken om het sluipverkeer met een paaltje te weren.
Ronald IJsselsteijn geeft aan dit de meest voor de hand liggende oplossing lijkt.

Een andere bewoner vraagt zich af of de bocht zoals op tekening staat aangegeven niet veel te scherp is voor grote vrachtwagens. Antwoord: Er is voldoende ruimte.

Een bewoner vraagt of de hoogte van de brug onder A28 geen beperkingen met zich meebrengt. Antwoord: Dit is inderdaad beperkt en hierover zullen afspraken met de bouw(onder)aannemers moeten worden gemaakt. Vrachtwagens met een hogere lading moeten via Veeralleekwartier.

Een bewoner vraagt of na de vervanging van de riolering in de Pr. Margrietstraat nu definitieve verharding terug komt? Dhr. Schepers geeft aan dat er eerst tijdelijke verharding zal worden teruggebracht en de definitieve verharding later volgt.

Naschrift: Bouwfonds heeft aan BAM en Dusseldorp toestemming verleend tijdelijk gebruik te mogen maken van het vm. ABN AMRO terrein (Prinsenpoort). Deze bedrijven werken in opdracht van resp. Essent, Vitens en de gemeente Zwolle aan de vernieuwing van kabels, leidingen en rioleringen in de Veerallee. Door de keten en materialen op ons terrein te plaatsen wordt de overlast in de buurt beperkt.

Een bewoner vraagt of hij verder mag meedenken en bij wie hij zich dan moet melden.
Ronald IJsselsteijn geeft aan dat men zich bij hem kan melden.

Dhr. Mike van Nes, ontwikkelingsmanager van Bouwfonds vervolgt dit onderwerp (Prinsenpoort) met een verdere toelichting over de stand van zaken van het project. Hij geeft aan erg tevreden te zijn met de besluitvorming van de gemeente over de verkeersontsluiting, omdat hiermee tegemoet wordt gekomen aan de wensen van de bewoners. Wat betreft de invulling van het kantoor zijn er op dit moment geen nieuwe mededelingen te doen. Er wordt met potentiële afnemers gesproken. Er wordt momenteel hard gewerkt aan de uitwerking van het stedenbouwkundige plan. Alles vindt plaats in lijn de eerst opzet van het ontwerpfestival, waarbij de Oranje Nassaulaan wordt doorgetrokken met een appartementencomplex met 7 grote appartementen aan het eind van de straat. Het komen gebogen woonstraten. Met 12 vrijstaande (geschakelde) woningen en 44 twee-onder-1-kapwoningen, 15 vrijstaande parkwoningen en 17 stadsrandwoningen Er komt een "Prinses Amaliaplein". De schetsontwerpen van de woningen hangen aan de muur in de aula (dus een primeur voor de aanwezigen). De ontwerpen zijn net binnen en door Bouwfonds nog niet getoetst.

Een bewoner vraagt waarom er minder woningen komen. In eerste instantie is gesproken over 145 woningen.
Antwoord: volgens de nota van uitgangspunten van de gemeente mogen er 140 tot 200 woningen komen. Echter er wordt gestreefd naar grotere woningen met grotere tuinen, waardoor minder woningen in passen.

Een ander vraagt of Bouwfonds wel gaat bouwen als er niets is verkocht in deze tijd?
Antwoord: Het is de bedoeling om in het voorjaar van 2010 in verkoop te gaan, maar dit hangt wel af van de marktperspectieven op dat moment.. Een inschatting van de bouwtijd onder normale economische omstandigheden zou 3 a 4 jaar zijn. In deze tijd wordt er geen voorspelling gedaan over de totale bouwtijd.

Een bewoner vraagt wat bouwrijp maken is.
Antwoord: Wegen, kabels en leidingen en riolering aanleggen en de ontsluitingsweg maken.

Een ander bewoner vraagt of er nog bijzonder geluidswerende voorzieningen komen.
Antwoord: De stadswoningen en kantoor vormen op zich zelf een geluidswerende voorziening. Het kantoor en de stadswoningen zullen dus eerst gebouwd gaan worden.

Oversteek Kon. Wilhelminastraat-Nieuwe Veerallee

De verkeerskundige die de plannen rondom verbetering van de oversteek heeft voorbereid en kortgesloten met o.a. de wijkvereniging en de nabijgelegen school (Agnietencollege) is helaas verhinderd. Wijkbeheerder Jaap Schepers verzorgt de presentatie en geeft op hoofdlijnen een toelichting over de verbeterplannen. Jaap Schepers licht aan de hand van een overzichttekening toe welke problemen zich bij de oversteek voordoen en wat de maatregelen zijn om de oversteek veiliger te maken.
De verkeerslichten worden verplaatst, er komen stopstrepen en de detectielussen worden verplaatst. De wachttijd voor fietsers wordt korter en er komt een wachttijdvoorspeller zodat je kunt volgen wanneer je als fietser groen krijgt. De ingreep van het openbaar vervoer (bus) wordt aangepast in het voordeel van de fietser en de sofware van de installatie wordt vernieuwd waardoor het ongelijktijdig op groen of rood van de autolichten (stad in, en stad uit) vrijwel niet meer voor kunnen komen. De werkzaamheden staan gepland in de herfstvakantie.

Een bewoner vraagt met wie deze plannen nu allemaal overlegd zijn en vraagt aandacht om de situatie dat het licht de ene kant op groen blijft en de ander op rood staat gevaarlijke situaties blijft opleveren.
Dhr. Schepers geeft aan dat er overleg geweest is met de wijkvereniging en de school en dat hij inhoudelijk het punt van ongelijktijdig groen zal terugkoppelen naar de verkeerskundige collega.

Een vertegenwoordigster van de wijkvereniging licht toe dat er een aantal punten tijdens hun overleg met de gemeente aan de orde zijn geweest en dat daar naar gekeken wordt maar momenteel nog geen reactie op is gegeven. De wijkvereniging heeft om aandacht gevraagd voor de situatie op de Willemsvaart; (brom)fietsers komende vanaf het Ecodrome conflicteren met de grote stromen fietsers die vanaf het CCC de stad uit fietsen.
Reactie: Dit punt wordt nog bestudeerd door de gemeente.

Een bewoner trekt zijn conclusie dat de gemeente niet goed heeft geluisterd naar de opmerkingen van de wijkvereniging en geeft aan dat de ambtenaren de situatie ter plekke maar eens moeten komen bekijken. Er is een verbodsbord ter hoogte van de benzinepomp dat al jaren genegeerd wordt en niemand doet hier wat aan. Dat bord kan beter verwijderd worden. Jaren geleden zijn er hekjes geplaatst en deze zijn op verzoek van een bewoner weer verwijderd.

Een ander bewoner merkt op dat in het verleden veel commotie is geweest over het verkeer op de ventweg (Willemsvaart) en vraagt zich af of deze aspecten nu ook in de verbeterplannen voor de oversteek worden meegenomen.
Dhr. Schepers geeft aan dat inhoudelijk in het verslag op de vragen teruggekomen wordt die hij nu niet inhoudelijk heeft beantwoord.

Actualiteiten


* Plannen Lumeijn voor bouw gymzaal gaan niet door Toelichting door Jan Willem de Jonge, directeur OPDC Het Lumeijn. De plannen voor de bouw van een gymzaal voor het Lumeijn gaan niet door. De kosten voor nieuwbouw bleken erg hoog en de exploitatie was niet rendabel te krijgen. Alternatief voor het Lumeijn is nu het gebruiken van een bestaande sportzaal in de Kon. Wilhelminalaan.


* Gebouwen
De wijkvereniging vraagt aandacht voor het onderhoud van het gebouw van de peuterspeelzaal en wijkvereniging. Froukje Idsardi geeft dat de gemeente eigenaar is en zal de vraag bij haar collega van afdeling Vastgoed neerleggen om de wijkvereniging te benaderen.


* Voorsterpoort, stand van zaken
Wat betreft de ontwikkeling van Voorsterpoort licht Froukje Idsardi toe dat een concept stedenbouwkundige plan wordt opgesteld. Dit is dan de basis voor het toekomstige bestemmingsplannen. Uitzondering wordt gemaakt voor het gebouw van Electrabel. Hiervoor is een aparte procedure gevolgd. Na de zomer wordt uitsluitsel verwacht over de toekomstige situatie rondom de
IJsselhallen. Een bewoner vraagt of er misschien iets speelt met een toekomstig stationnetje. Wethouder Van Dooremolen geeft aan dat er is gekozen voor vertramming met haltes in stadshagen en Voorsterpoort. Uitbreiding in de toekomst moet mogelijk blijven. In de verre toekomst mogelijk de Veerallee.


* Meetresultaten 2e periode `smiley' op Kamperweg De gegevens van de snelheidsmeter zijn niet goed uitgelezen en daardoor onbruikbaar. Froukje en Jaap vragen om plaatsing van een nieuwe smiley.


* Premie op actie - aanvragen 2009
In het kader van aanvragen voor het budget premie op actie zijn verschillende aanvragen binnengekomen en gehonoreerd. Het gaat om aanvragen voor bloembollen in bermen en een buurtfeest en een bijdrage voor het boekje van Zwolle naar Westerbork. Dan blijft er nog geld over voor nieuwe initiatieven, wie?

Rondvraag


* Een bewoner vraagt aandacht voor de begaanbaarheid van de trottoirs. Er is in de wijk op een aantal locaties sprake van overhangend groen. Rolstoelgebruikers en scootmobielers komen soms lastige situaties tegen.
Jaap schepers geeft aan dat ROVA de stoepen borstelt, maar niet de rand tegen de woning /gevel aan om te voorkomen dat deze beschadigt. Deze laatste tegel mogen bewoners zelf schoonmaken. Wat betreft overhangend groen kunnen bewoners elkaar daar over aan spreken, maar het kan ook gemeld worden bij de wijkbeheerder via het gemeentelijk telefonisch service centrum 14038. De wijkbeheerder kan de betreffende eigenaren hierop aanspreken.


* Er volgt een melding over een te steile verkeersdrempel ter hoogte van de Moskee.
Dhr. Schepers geeft aan de situatie te aanschouwen en maatregelen te treffen als dat kan.


* Vervolgens wordt door verschillende bewoners aangeven dat er al ruim 3 weken een verlichtingsprobleem is in de Veerallee. Dhr. Schepers legt uit dat het probleem over een hele straat gaat en dat de netwerkbeheerder het probleem onderzoekt. Normaal gesproken lossen ze dergelijk probleem binnen twee weken op. In dit geval is het lastig de oorzaak te achterhalen. Deze week is er een speciale meetwagen geweest.
De wethouder vindt het wel belangrijk dat bewoners ook iets terug gemeld krijgen van de netwerkbeheerder en Nuon. De wethouder heeft binnenkort bestuurlijk overleg en zal dit voorbeeld toelichten en vragen om aandacht voor deze kwestie.


* Tenslotte wordt gevraagd waarom bepaalde paaltjes nog niet zijn teruggeplaatst. Dhr. Schepers meldt dat ROVA deze in de winter verwijderd voor de strooiroute. Binnenkort worden de paaltjes weer teruggeplaatst.

Met de slotopmerking dat bewoners tevreden zijn met de verkeersontsluiting-oplossing voor de Prinsenpoort wordt de bijeenkomst om 22.15 uur afgesloten door de voorzitter Hans Kamphuis.

Bron: Wijkzaken
Datum van 07-07-2009 tot 06-07-2010