Gemeente Zandvoort


Wisenten thuis in Zandvoortse duinen (07-07-2009)

Eerst hielden ze zich schuil tussen de bomen -een beetje schuchter- maar tegenwoordig sjokken ze op hun gemak het hele duingebied door, inclusief over de duinvalleien en de duintoppen.

Evaluatie
Het gaat goed met de wisenten in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland - het prachtige duingebied ten Noorden van de badplaats. Ze voelen zich helemaal thuis in de Zandvoortse duinen. In een eerste evaluatie eind juni gepubliceerd in het tijdschrift Zoogdier valt te lezen dat de wisenten het goed doen in hun nieuwe omgeving.

Proef
In april 2007 zijn er drie uitgezet in het Kraansvlak en een jaar later kwamen er nog eens drie bij. Het gaat om een terugkeerprogramma. Een proef die vijf jaar duurt. Het doel is te bekijken of grootschalige terugkeer mogelijk is. Er wordt met name gekeken wat de komst van de wisenten betekent voor flora en fauna.

Behoed
De wisent is het grootste nog levende landzoogdier op het Europese continent en kwam oorspronkelijk voor van Noord-Spanje tot Zuid-Zweden en van Nederland tot de Kaukasus. In 1921 kwam het dier in het wild niet meer voor in Europa. Een fokprogramma in Europese dierentuinen heeft de soort voor uitsterving behoed.

Plannen
Er bestaan plannen om, als het dier zich goed weet te handhaven in het Kraansvlak, ook wisenten op andere plaatsen uit te zetten. De Veluwe is een voor de hand liggende gedachte, maar er wordt ook gedacht aan grotere duingebieden langs de Nederlandse kust, de Maasduinen in Limburg en de uiterwaarden van de grote rivieren.

Mooi
De wisenten kunnen bekeken worden vanaf één punt. Velen bewonderen de prachtige dieren. Sommigen plaatsen echter wel een kanttekening bij dit soort herintroductieprogramma's. Hun komst gaat ten koste van grondbroedvogels en de poep bemest de duinen te uitbundig. In hun beleving zijn al die zoogdieren goedekope maaimachines die het natuurlijk evenwicht verstoren.

Sherry
Mocht de proef slagen dan heeft de wisent alle kans om uit te groeien tot een sterk merk waaronder het duingebied gemarket kan worden. Wie kent niet het silhouet van de sherry-stier op de heuvels in de Spaanse 'jerezstreek'. Zou het niet een leuk idee zijn om daarvan een wisentvariant te maken voor langs de Zeeweg.