Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

'Bij ontsnapte giraffe geen vergunning voor circus'

Rotterdam, 24 juli 2009

Op straat oog in oog staan met een loslopende giraffe of olifant. De kans daarop wordt steeds groter als er een circus in de buurt neerstrijkt. Het aantal ontsnapte circusdieren neemt in Nederland jaarlijks toe. Daar moet een eind aan komen, vindt het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte. Hij heeft het college van B&W in zijn stad gevraagd om geen vergunning te verlenen aan circussen waar de afgelopen twee jaar dieren zijn ontsnapt.

Bonte vermoedt dat de meeste ontsnappingen in werkelijkheid goedkope pr-stunts zijn. "Het levert een mooi plaatje op in de krant, maar ondertussen wordt een 'ontsnapt' circusdier aan enorme stress blootgesteld en is de veiligheid van omwonenden in gevaar. Dat is onacceptabel."

Aanleiding voor het voorstel van GroenLinks is de aanvraag van circus Belle Wien om in november naar Rotterdam te komen. Bij dat circus ontsnapte in het afgelopen jaar drie keer een giraffe. Bonte wil dat een circus als Belle Wien, of circus Renz Berlin, dat vorig jaar een olifant liet ontsnappen, geen vergunning krijgt. Ook wil hij dat de gemeente strenger gaat controleren op de veiligheid van circussen en het welzijn van de curcusdieren. Het liefst ziet hij dat circussen helemaal geen wilde dieren gebruiken. ,,Dat is zowel voor de dieren zelf, als voor de veiligheid van mensen beter."


---