Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Einde regentijd in zicht

Noodweer, aanhoudende hitte en bosbranden in Europa

24 juli 2009 - Vanaf het weekeinde verdwijnen de zware buien van het weertoneel. Helemaal droog wordt het ook volgende week niet maar de neerslagkansen nemen sterk af. Bovendien gaan de temperaturen omhoog en gaat de zon meer schijnen.

Goed nieuws voor wie in ons land vakantie houdt maar uit andere landen in Europa komen minder goede berichten. Noodweer heeft in het midden en centrale deel van Europa heeft de afgelopen dagen mensenlevens gekost. Tientallen mensen zijn gewond geraakt. Door Bliksem, zeer zware windstoten, hagel en wolkbreuken is op verschillende plaatsen in Duitsland, Tsjechië, Slowakije, Polen en Oostenrijk schade aangericht.

In Oostenrijk zijn in de nacht van donderdag op vrijdag windstoten van 100 tot 137 km/uur. De binnenstad van Wenen registreerde 109 km/uur.

Extreme hitte en bosbranden
Het noodweer maakte een voorlopig einde aan een hittegolf. In Waldhofen in Oostenrijk is op 24 juli 37,9 graden gemeten, in Salzburg 36,8 graden. Dat is maar weinig onder het Oostenrijkse hitterecord van 39,3 graden in juli 1950. In het gebied rond de Bodensee wezen de thermometers bij een sterke Föhnwind om 7 uur in de ochtend 28 graden.

Nog heter is bij de Middellandse Zee. Ajaccio op Corsica registreerden donderdag 40,2 graden en Murcia in Spanje 45,0 graden. Ook dat is maar weinig onder de records: het record van Murcia is 47,2 graden en dateert van begin juli 1994. De hoogste Spaanse temperatuur ooit is 47,8 graden en dateert volgens weerman Jan Visser van 29 juli 1876 en werd gemeten op het meetpunt Murcia Instituto.

De landen rond de Middellandse Zee worden geteisterd door bosbranden. In Zuid-Europa is de hitte nog niet voorbij. Ook de komende week worden uitzonderlijk hoge temperaturen verwacht van 40 tot lokaal 45 graden. |

Meteoalarm
Zie voor het weer in Europa www.meteoalarm.eu, het platform voor waarschuwingen voor hitte en onweer van de nationale meteorologische instituten in Europa waar inmiddels 30 landen bij aangesloten zijn.

Natte juli
In ons land zij vooral de zware buien opmerkelijk. In de namiddag en avond van 21 juli ontwikkelden zich onweersbuien die lokaal heftig waren. Vooral in delen van Brabant, Limburg en Gelderland ging het soms even flink tekeer. De buien gingen lokaal vergezeld van veel bliksem, windstoten, hagelstenen en wolkbreuken. Het bliksemmeetnet van het KNMI registreerde bijna 42000 ontladingen. Ook de regen was lokaal heftig, maar de verschillen waren verspreid over het land groot. In het noorden en noordwesten viel op veel plaatsen geen druppel, terwijl het zuidoosten tientallen millimeters kreeg. Sevenum in Limburg kreeg 32 mm, Benschop 31 mm. (Verder Lezen- neerslagkaartjes en Externe links - fotogalerij).

Ook 22 en 23 juli leverden tientallen millimeters op. in Rheezerveen viel op 22 juli 31 mm, Vierdaagsestad Nijmegen kreeg op 23 juli 18 mm, het nabij gelegen Sint Anthonis 23 mm. Op verschillende plaatsen is deze maand 100 tot 150 mm gevallen, in Elburg stond de teller vrijdagochtend op 186 mm. Normaal levert juli ongeveer 70 mm op.

Eens in de honderd jaar
Inmiddels telt de meteorologische zomer, die 1 juni is begonnen al zeker vier dagen met zware regen, dat wil zeggen meer dan 50 mm. Eerder gebeurde dat op 28 juni (Venlo 64 mm) en 27 juni (Eerbeek 51 mm), 3 juli (Siebengewald 78 mm) en 8 juli (Emmeloord 72 mm). Ook kort voor het begin van de zomer op 26 mei werden in het westen hoeveelheden afgetapt van bijna 60 mm.

Uit de statistieken van het KNMI blijkt dat een willekeurige plek in ons land eens in de 100 jaar binnen 24 uur een hoeveelheid krijgt van minstens 73 tot 90 mm.

Nader Verklaard
Meer over de zomer, de regen, de warmte, onweer en bliksem in onze rubriek Nader Verklaard. In onze rubriek Verder Lezen vindt u actuele dagelijkse neerslagkaartjes, de voorlopige cijfers van de maand juli en kaartjes met het aantal bliksemontladingen.

---