Waterschap Aa en Maas

Experiment tegen 'het groene monster'

Veel stilstaande wateren in Nederland kampen regelmatig met blauwalgenoverlast. Ook de Ploeg in Heesch (gemeente Bernheze) heeft jaarlijks last van deze schadelijke bacterie. Waterschap Aa en Maas, de gemeente Bernheze en de Universiteit van Wageningen gaan dit probleem grondig onderzoeken en aanpakken. Op dinsdag 28 juli starten de partners in Bernheze een innovatief experiment tegen dit `groene monster'.

In vijver De Ploeg in Heesch worden in totaal 12 cilindervormige bakken geplaatst. In deze bakken is het mogelijk om een tweetal maatregelen (baggeren en toedienen van Phoslock) afzonderlijk van elkaar én in combinatie te controleren op resultaat. Phoslock is een stof die bestaat uit klei-korrels die fosfaat binden, de belangrijkste voedselbron voor blauwalgen. Tijdens het experiment wordt de waterkwaliteit gedurende tien weken regelmatig gemeten. Deze onderzoekspilot wijst uit welke maatregel het beste werkt om blauwalg in de Ploeg tegen te gaan.

Najaar: de Ploeg `op de schop'
In het najaar van 2009 starten grootschalige maatregelen om blauwalg te bestrijden in de gehele vijver. De Ploeg gaat flink `op de schop'. Gemeente en waterschap gaan de inrichting aanpassen en de vijver uitbaggeren. De uitkomsten van het experiment met de cilinders en van de maatregelen die in het najaar starten, dragen bij aan kennis over de meest effectieve maatregelen om blauwalg te bestrijden. Het totale onderzoeksproject duurt twee jaar. Met het experiment en de maatregelen gaan we voor een blauwalgvrije Ploeg!

U kunt ook helpen!
Met de maatregelen alleen zijn we er niet. Zolang er voedingsstoffen zoals fosfaat in het water komen, kan de blauwalg terugkeren. Deze voedingsstoffen zijn voor een deel afkomstig van afgevallen bladeren die rotten op de bodem. Voor een groot deel komen ze ook uit lokvoer van sportvissers, hondenpoep in en om de vijver en brood dat aan de eenden wordt gevoerd.

Het waterschap en de gemeente vragen u om het voeren van eenden zoveel mogelijk te beperken. Het brood dat niet wordt opgegeten en de extra mest die de eenden uitscheiden, zorgen voor extra voedingsstoffen in het water. Voor de watervogels is van nature voldoende voedsel aanwezig.

Aan hengelsporters vragen we om zo weinig mogelijk visaas en lokvoer uit te gooien. Hondenpoep spoelt in de vijver of de meststoffen komen daar terecht via het grondwater. Daarom kunnen hondenbezitters hun hond beter niet langs de vijver uitlaten.

Samen zorgen we er zo uiteindelijk voor dat blauwalgen niet meer terugkeren in de Ploeg.

Wat zijn blauwalgen?
Blauwalgen zijn (cyano)bacteriën die van nature voorkomen in oppervlaktewateren. Wanneer de watertemperatuur relatief hoog is en als er veel voedsel in het water zit, nemen de bacteriën sterk in aantal toe en kan er sprake zijn van blauwalgenbloei. Drijvend aan het wateroppervlak vormen ze dan een groenblauwe laag. Als de drijflaag dikker wordt en de algen minder ruimte hebben, sterven ze af. Er ontstaat dan een stinkende brij.

Samenwerking
Ook in Eindhoven, Tilburg en Dongen gaan de gemeenten met de andere Brabantse waterschappen onderzoek doen in plassen en vijvers waar vaak blauwalg voorkomt. Gezamenlijk willen we zo achterhalen welke maatregelen het meest effectief zijn. Het onderzoek wordt nauwkeurig gemonitord door de STOWA (Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer) en de universiteit van Wageningen (WUR).

Europese subsidie
Blauwalgen zorgen in Nederland en in andere Europese landen steeds vaker voor problemen. Daarom is er binnen Europa ook veel belangstelling voor dit onderzoek. Voor dit project hebben we dan ook Europese subsidie ontvangen van het Innovatieprogramma Kaderrichtlijn Water (KRW) via het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Deze subsidie is bedoeld voor het stimuleren van innovatieve projecten met als doel ecologische en chemische waterkwaliteit te verbeteren. Daarnaast draagt de provincie Noord-Brabant draagt bij in de kosten van het project.