Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Oranje opent beurs

Zeist, 27 juli 2009
Een delegatie van het Nederlands team opent dinsdag 28 juli om 9.00 uur de beurs. Door het behalen van Goud op de World Games is Oranje uitgenodigd voor de gongslag. Internationals Suzanne Stuik en Tim Bakker zullen onder andere aanwezig zijn om de handelsdag in Amsterdam te openen.

In Amsterdam wordt iedere dag om 9 uur de handel geopend (en gesloten om 17.30 uur) met een gongslag. Het openen van de handelsdag vindt plaats door (inter)nationale prominente gasten die de beurs daarvoor persoonlijk benadert. De opening van de markt door middel van de gongslag heeft inmiddels plaatsgevonden door ministers, staatssecretarissen, captains of industry, beroemde sporters, televisiepersoonlijkheden, vertegenwoordigers van charitatieve instellingen en door vele andere vooraanstaande personen en organisaties.

De Amsterdamse beurs de oudste beurs ter wereld. De aandelenhandel ontstond in 1602 toen de VOC als eerste onderneming ter wereld aandelen op de markt bracht. Vanuit Amsterdam verspreidde de aandelenhandel zich over de hele wereld. De Amsterdamse beurs is mede hierdoor een begrip in zowel binnen- als buitenland. In 2000 werd de Amsterdamse beurs onderdeel van Euronext; de eerste grensoverschrijdende beurs in Europa. Het samengaan van de Europese beurs met de stock exchange van New York leverde in 2007 de grootste beurs ter wereld op: NYSE Euronext.

Een eeuwenoude traditie op de beurs is het luiden van de gong als startsein van de handel. Het openen van de beurs op Wall Street is een wereldberoemd fenomeen.
Noot voor redacties