Raad van State


dinsdag 28 juli 2009
09.30 uur
Zitting over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Ridderkerk, waarbij Stichting Woonvisie te kennen is gegeven dat bestuursdwang zal worden toegepast als de sloop van een groot aantal woningen niet wordt stilgelegd. Het gaat om de sloop van 196 etagewoningen met bijbehorende bergingen in de omgeving van de Gerrit Maritzstraat in Ridderkerk. Het gemeentebestuur heeft dit besloten omdat hij vermoedde dat de stichting de voorschriften uit de sloopvergunning niet nakwam. Het gaat om de voorschriften voor het slopen, het verpakken en het opslaan van de asbest rioleringsbuizen. Volgens het gemeentebestuur heeft de stichting nagelaten de gemeente op de hoogte te stellen dat er tijdens de sloop asbest was gevonden. De stichting is het niet eens met het besluit van het gemeentebestuur en is in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de stichting heeft zij wel voldaan aan de meldingsplicht, maar heeft de gemeente Ridderkerk daar niets mee gedaan. Verder vindt de stichting dat de gemeente haar geen mogelijkheid heeft gegeven om het stilleggen van de sloopwerkzaamheden te voorkomen. De rechtbank in Rotterdam verklaarde in januari 2009 een eerder beroep van de stichting ongegrond. (zaaknummer 200901283/1) 10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het bestemmingsplan 'Landelijk Gebied Westvoorne' van de gemeente Westvoorne. Het plan geeft een actuele planologische regeling voor het hele buitengebied van Westvoorne, met uitzondering van het strand langs de Noordzee, het recreatiegebied Kruiningergors, het gebied Stuifakker en de terreinen in het bestemmingsplan 'Ruimte voor Ruimte'. Een groot aantal inwoners komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Een groot deel van hen verzet zich tegen de maximumomvang van glastuinbouwbedrijven en tegen de maximumhoogte van de kassen. Ook hebben zij bezwaren tegen de voorwaarde dat een agrarisch deskundige een advies moet geven voordat nieuwe kassen kunnen worden gebouwd. Zij vrezen dat zij door het plan in hun bedrijfsvoering worden beperkt. Andere inwoners hebben bezwaar tegen de maximaal toegestane oppervlakte die zij bij hun bedrijf kunnen bebouwen. Ook zijn sommige inwoners het niet eens met de regeling die het plan geeft voor bepaalde (bedrijfs)woningen in het buitengebied. Vanwege de grote hoeveelheid partijen is deze zaak ook op maandag 27 juli 2009 behandeld. (zaaknummer 200801932/1)

11.00 uur

Zitting over de vaststelling door het college van burgemeester en wethouders van Overbetuwe van het bestemmingsplan `Rijksweg 39, Elst'. Het plan maakt het mogelijk om een voormalige agrarische bedrijfswoning aan de Rijksweg in Elst in gebruik te nemen als burgerwoning. Hiermee wordt een einde gemaakt aan een jarenlange illegale situatie. De woning wordt namelijk al acht jaar in strijd met de voorschriften van het oude bestemmingsplan als burgerwoning gebruikt. De exploitanten van het direct daarnaast gelegen agrarische bedrijf zijn het hier niet mee eens en komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij hebben het gemeentebestuur van Overbetuwe in de afgelopen jaren meerdere malen verzocht maatregelen te treffen tegen het illegale gebruik van de woning. Zij vrezen dat zij worden beperkt in hun bedrijfsvoering omdat de woning op zeer korte afstand van hun bedrijf staat. In afwachting van de behandeling van hun beroep verzoeken zij de Raad van State het bestemmingsplan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200903384/2)

13.15 uur

Zitting over de dwangsommen die het college van burgemeester en wethouders van Oldebroek heeft opgelegd aan diverse bewoners van recreatiewoningen aan de Mulligenweg in Oldebroek. Het gemeentebestuur wil dat de bewoners de recreatiewoningen niet langer gebruiken voor permanente bewoning. Dit zou in strijd zijn met het bestemmingsplan. De gemeente heeft in november 2004 een beleidsnota opgesteld waarin is aangegeven hoe met de permanente bewoning van recreatiewoningen in de gemeente zal worden omgegaan. Hierin staat dat de gemeente niet bereid is om de illegale permanente bewoning van de recreatiewoningen te gedogen. De bewoners zijn het niet eens met de dwangsommen en komen bij de Afdeling bestuursrechtspraak in hoger beroep. Zij vinden dat ongeveer 70% van de recreatiewoningen permanent worden bewoond en dat de gemeente had moeten nagaan of dat kon worden gelegaliseerd. Bovendien zijn de bewoners van mening dat de gemeente geen consequent handhavingsbeleid heeft gevoerd. De rechtbank in Zutphen heeft de eerdere beroepen van de bewoners in januari 2009 ongegrond verklaard. (zaaknummers 200901435/1, 200901487/1, 200901511/1, 200901571/1, 200901521/1200901569/1)