Ingezonden persbericht


Persbericht Wakker Dier

Wie: Stichting Wakker Dier
Wat: Vegetarische BBQ voor varkens in frisse buitenlucht Waar: Hagveldsweg 16, Fleringen (overijssel), op een biologisch varkensbedrijf Wanneer: Dinsdag 28 juli tussen 12 en 13 uur Waarom: Meeste varkens krijgen als karbonade op de BBQ meer frisse lucht dan tijdens hun leven Beluister de bijbehorende radiospot: http://www.wakkerdier.nl/media/WakkerDier-BBQ.mp3

'Diervriendelijkste BBQ van Nederland'

Amsterdam, 28 juli 2009; Stichting Wakker Dier organiseert vandaag op een biologisch varkensbedrijf in Fleringen (OV) 'de diervriendelijkste BBQ van Nederland': een vegetarische BBQ voor (ca.50-100) varkens. De varkens krijgen een heerlijk varkensmaal met reuzenspiesen van geroosterde maiskolven, gepofte aardappel, appels en cakejes in de frisse weidelucht. Wakker Dier wil met deze 'diervriendelijkste BBQ van Nederland' mensen laten nadenken over het feit dat 98% van de varkens op de BBQ meer frisse buitenlucht krijgt dan hij tijdens zijn leven heeft gehad: van de 12 miljoen varkens komen er 11,8 miljoen nooit buiten. Alleen biologische varkens hebben een weidegarantie. Wakker Dier wil met de 'diervriendelijkste BBQ van Nederland' diervriendelijker barbecueën promoten: met biologisch vlees of vegetarische burgers. Op www.wakkerdier.nl zijn diervriendelijke BBQ-tips te vinden en met een radiospot worden vanaf vandaag consumenten hierop attent gemaakt.

5 miljoen dieren op de BBQ
Het BBQ seizoen lijkt sinds vorige week echt geopend. Diverse supermarkten stunten met spotgoedkope BBQ-pakketten volgepropt met industrievlees. Geen enkele grote supermarkt heeft speciale diervriendelijke BBQ-aanbiedingen: biologisch vlees of vegetarisch. Een zeer globale berekening laat zien dat grofweg 5 miljoen dieren jaarlijks op de BBQ eindigen. De meeste van de dieren komt cynisch genoeg pas op de BBQ voor het eerst in de frisse buitenlucht.

Vee-industrie versus biologisch
In de vee-industrie zijn dieren halffabricaten van vlees geworden. Ze moeten zo snel mogelijk groeien tegen zo laag mogelijke kosten. Daarom worden ze met zoveel mogelijk in een hok gestopt. Stro strooien kost geld en tijd en wordt dus achterwege gelaten. Een uitloop in de wei zit er al helemaal niet meer in op een gemiddeld industriebedrijf met bijvoorbeeld 2.500 varkens of 100.000 vleeskippen. Een industriekip van twee kilo is eigenlijk pas een kuikentje van zes weken oud met pijnlijke gewrichten vanwege overgewicht. Biologische varkens en kippen hebben een ruimere stal, met stro plus een uitloop naar buiten. Ze worden niet doorgefokt op extreem hoge groeisnelheid en mogen daarom ook langer leven. Vlees mag alleen biologisch worden genoemd als het voldoet aan Europees vastgestelde normen. Het is herkenbaar aan het eko-keurmerk.

Einde persbericht