Gemeente Asten Welzijn/Zorg 2009-2012, jaarschijf 2010

Ontwerp-Subsidieprogramma Welzijn/Zorg 2009-2012, jaarschijf 2010

Het Subsidieprogramma Welzijn/Zorg 2009-2012, jaarschijf 2010, van de gemeente Asten is inmiddels in concept gereed en is nu in Asten en in de regio verzonden naar ca. 100 vrijwilligersorganisaties en professionele instellingen, werkzaam op het terrein van welzijn, cultuur en/of zorg.

In het subsidieprogramma wordt het gemeentelijk subsidiebeleid voor het begrotingsjaar 2010 nader uitgewerkt en wordt een financiële doorkijk gegeven naar de jaren 2011 en 2012. Het gaat daarbij om structurele, jaarlijks terugkerende subsidies. Voor eenmalige subsidies kunnen vrijwilligersorganisaties in de loop van het begrotingsjaar 2010 een beroep doen op gemeentelijke subsidieregelingen voor eenmalige culturele- en welzijnsactiviteiten, lokale gezondheidsactiviteiten en projecten en voor deskundigheidsbevordering en kadervorming.

Nieuw vierjaren subsidieprogramma

Ingaande 2009 is de gemeente overgegaan naar een meerjarensubsidiebeleid, gebaseerd op een vierjaarlijkse periode, te weten de periode 2009 tot en met 2012. Op deze wijze kan de continuïteit van organisaties en instellingen op het terrein van cultuur, welzijn en zorg beter worden gewaarborgd. Daarenboven wordt de gemeenteraad in staat gesteld om een zorgvuldige afweging te maken betreffende het voor een langere periode vast te leggen gemeentelijk subsidiebeleid.

Vereenvoudiging subsidiebeleid

Vereenvoudiging is een van de uitgangspunten voor het nieuwe, herziene subsidiebeleid van de gemeente Asten. Behalve een administratieve tijdsbesparing door aan vrijwilligersorganisaties te vragen slechts éénmaal gedurende de vierjaarlijkse subsidieperiode een (meerjaren)begroting plus een werkplan in te dienen, is het nieuwe subsidiesysteem door de invoering van doelgroepen- en erkenningssubsidies op basis van vaste bijdragen of subsidietreden voor het vrijwilligerswerk inzichtelijker geworden. Ook de transparantie van het subsidiebeleid is vergroot door een duidelijke omschrijving van de voorwaarden om voor een structurele subsidie in aanmerking te komen. Daarbij is een duidelijk accent gelegd bij activiteiten die worden uitgevoerd ten behoeve van doelgroepen, genoemd in het gemeentelijk Beleidsplan Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), te weten jeugd en jongeren, mensen met beperkingen, mensen in een achterstandssituatie en/of kwetsbare ouderen. Een groter aantal organisaties kan nu een beroep doen op financiële ondersteuning door de gemeente om deelname aan een scala van activiteiten door in het bijzonder kwetsbare groepen mogelijk te maken.

Met een groot aantal professionele instellingen is ingaande 2009 op basis van gestelde doelen/resultaatverwachtingen (outputsturing) een contract afgesloten met een looptijd van eveneens vier jaar. De afspraken worden vastgelegd in een zgn. uitwerkingsovereenkomst voor de periode 2009 tot en met 2012. Centraal in deze uitwerkingsovereenkomsten staan de (eind)doelen die de instellingen gedurende de vierjarenperiode dienen te realiseren. Met de invoering van deze nieuwe methodiek is de gemeente nu nadrukkelijker bij de inhoud van de werkzaamheden betrokken. De gemeente voert de regie en stuurt in overleg met de instellingen zonodig de gestelde doelen bij.

Met de invoering van het herziene subsidiesysteem is ook een nieuwe algemene subsidieverordening vastgesteld, waarin onder meer de nieuwe subsidievormen voor vrijwilligersorganisaties zijn opgenomen, zoals doelgroepen- en erkenningssubsidies en subsidies voor eenmalige culturele-, welzijns- en lokale gezondheidsactiviteiten en projecten alsmede deskundigheidsbevordering en kadervorming. Naast subsidiëring van vrijwilligersorganisaties is in de nieuwe subsidieverordening eveneens de subsidieverlening van professionele instellingen opgenomen, waarbij met name de toepassing van de nieuwe subsidiemethodiek van outputsturing door middel van contractfinanciering aan de orde komt.

Opzet Subsidieprogramma Welzijn/Zorg

Het subsidieprogramma bestaat uit 2 onderdelen, te weten:

werkplannen van welzijns- en zorgorganisaties, waarin de gemeente een reactie geeft op de inhoud van relevante werkplannen en activiteitenprogramma's van organisaties/instellingen;

subsidielijst, waarin aan de hand van de indeling van de gemeentebegroting de subsidievormen en toe te kennen structurele subsidies per organisatie of instelling zijn opgenomen met een doorrekening naar 2011 en 2012.

Tot 1 september 2009 ligt het Subsidieprogramma Welzijn/Zorg ter inzage

Het is voor alle vrijwilligersorganisaties en professionele instellingen, die actief zijn op het terrein van welzijn, cultuur en zorg ten behoeve van Astense inwoners, maar ook voor personen die anderszins bij het welzijns- en zorggebeuren betrokken zijn, zoals bijv. vrijwilligers, van belang te weten wat de inhoud is van het subsidieprogramma 2009-2012, jaarschijf 2010. Vandaar dat alle Astense inwoners in de gelegenheid gesteld worden het subsidieprogramma in te zien en zo mogelijk erop te reageren.

Het ontwerp-subsidieprogramma ligt vanaf heden tot 1 september a.s. bij de volgende instanties ter inzage:


- gemeente Asten, afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling, team Welzijn (tijdens kantooruren);


- gemeente Asten, hal gemeentehuis (tijdens kantooruren);


- bibliotheek Helmond-Peel, Kerkstraat 12, Asten;


- centrum De Beiaard, Pastoor de Kleijnhof 21, Asten;


- ONIS-gebouw, Kerkstraat 10, Asten.

Reacties betreffende het Subsidieprogramma Welzijn/Zorg

Vóór 1 september a.s. kunnen reacties/zienswijzen betreffende het Subsidieprogramma Welzijn/Zorg 2009-2012, jaarschijf 2010, kenbaar worden gemaakt bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Asten, Postbus 290, 5720 AG Asten. Deze reacties zullen vervolgens tegelijkertijd met de gemeentebegroting 2010, van welke begroting het welzijns- en zorgbeleid deel uitmaakt, door de gemeenteraad van Asten op 3 november a.s. worden behandeld.

Informatie

Nadere informatie over het Subsidieprogramma Welzijn/Zorg 2009-2012, jaarschijf 2010, kan worden ingewonnen bij de afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling, team Welzijn, van de gemeente Asten:


- de heer C. Bollen, tel. 671431;


- de heer H. van den Burg, tel. 671433 of


- mevrouw S. Hendriks, tel. 671432 (tot 7 augustus a.s.).