Partij van de Arbeid

Den Haag, 28 juli 2009

Vragen van het lid Heerts (PvdA) aan de minister van Justitie

over "Strafdossier goudmijn voor criminelen"


1. Kent u de Nova uitzending van 11 juli waarin aan het licht kwam dat strafdossiers meer informatie bevatten dan strikt noodzakelijk is voor de strafzaak?


2. Is het u bekend dat informatie over "toevallig passerende derden" in strafdossier terecht komen en dus ook bij de verdachte? Zo ja, waarom wordt dit toegestaan?


3. Klopt het dat het hier niet om incidenten gaat, maar dat dit standaard gebeurt? Wat is daar de reden van? Om wat voor gegevens gaat het in het algemeen? Worden die gegevens wel belangrijk geacht voor het strafproces?


4. Wordt deze gestandaardiseerde procedure nog steeds gevolgd? Zo nee, zijn er maatregelen genomen om zorgvuldiger met gegevens van derden om te gaan? Zo ja welke maatregelen zijn dat?


5. Klopt het dat criminelen met de gegevens die zij uit het strafdossier halen andere misdrijven (fraude, oplichting) zoals besproken in de NOVA-uitzending plegen? Zo ja, hoe vaak is dit gebeurd?


6. Deelt u de mening van Corien Prins dat de verzameldrift van de overheid er toe heeft geleid dat de overheid zelf niet meer weet wat er precies met de gegevens gebeurt? Zo nee, waarom niet?


7. Worden persoonsgegevens van slachtoffers en getuigen op dit moment voldoende afgeschermd in het strafdossier zodat de slachtoffers en getuigen niet benaderd kunnen worden door de verdachte? Zo nee, waarom niet? Zijn er veel klachten van slachtoffers of getuigen die benaderd zijn door de dader omdat gegevens in het dossier stonden? Zo ja, hoe veel klachten en wat is gebeurd om deze klachten af te handelen?




Partij van de Arbeid