Ingezonden persbericht




PERSBERICHT
Zoetermeer, 28 juli 2009

De teller tikt door: inmiddels 1,5 miljard ingezamelde batterijen!

Het aantal ingezamelde batterijen in Nederland is gestegen tot 1,5 miljard. Een nieuwe mijlpaal in het snel groeiend aantal gescheiden ingezamelde batterijen. Dit meldt de Stichting Batterijen, de uitvoeringsorganisatie die verantwoordelijk is voor de gescheiden inzameling van afgedankte batterijen, bij het uitbrengen van haar jaarverslag 2008. In 2008 werd van alle afgedankte batterijen 89% ingeleverd en op een milieuvriendelijke manier gerecycled. Het jaar daarvoor was dat nog 86%.

De stijging van de hoeveelheid ingezamelde batterijen neemt steeds sneller toe. Het eerste miljard werd bereikt in 2005, dertien jaar na de start van de gescheiden inzameling in 1992. De volgende 500 miljoen batterijen werd binnen vier jaar gehaald. Stibat wijdt deze versnelling aan een aantal factoren. Er is door het hele land een toenemend aantal inleverpunten, voornamelijk bij winkels, waardoor het voor de consument steeds makkelijker wordt zijn batterijen in te leveren. Bovendien dragen de mediacampagnes van Stibat ertoe bij, dat veel Nederlanders het steeds normaler vinden hun batterijen gescheiden in te leveren; het wordt een gewoonte, zoals dat al langer geldt voor het gescheiden aanleveren van papier en glas. En tot slot is de zorg voor het milieu steeds meer tot het dagelijks leven van de gemiddelde Nederlander gaan behoren.

Meer inleverpunten, minder batterijen in de afvalbak Het aantal door Stibat verzorgde inleverpunten is inmiddels toegenomen tot 22.570. De hoeveelheid winkels waar mensen hun batterijen kunnen inleveren, steeg vorig jaar van 11.756 naar 17.147. In het verslagjaar leverde de Nederlandse bevolking 137 miljoen batterijen gescheiden in, 16 miljoen kwamen terecht in de afvalbak, een daling van vier miljoen in vergelijking met 2007.

Meer batterijen verkocht
De bij Stibat aangesloten fabrikanten en importeurs verkochten in 2008 ruim 371 miljoen batterijen. Een toename van ruim 11 miljoen vergeleken met het jaar daarvoor. Het aantal oplaadbare batterijen was 42 miljoen, 11% van het totaal.