Ingezonden persbericht


Persbericht

Symantec kondigt MessageLabs Intelligence Report aan voor juli 2009:

Spammers gebruiken sjablonen en vertalingen voor meertalige aanvallen, makers van internetmalware lijken deze maand met vakantie

CUPERTINO, Calif. - 28 juli 2009 - Symantec Corp. (Nasdaq: SYMC) kondigt vandaag de publicatie aan van het MessageLabs Intelligence Report voor juli 2009. Uit de analyses blijkt dat spammers gebruikmaken van vertaalservices en sjablonen om op een eenvoudige manier meertalige spamprojecten op te zetten en dat de makers van onlinemalware het rustiger aandoen: minder dan één procent van de internetmalware in juli was immers nieuw.

Het wereldwijde spamniveau blijft met ongeveer 90% het hoogst in twee jaar tijd, maar in bepaalde landen, zoals Duitsland, Frankrijk en Nederland worden cijfers tot 95% en meer gemeten. MessageLabs Intelligence maakt bekend dat het gebruik van geautomatiseerde vertaalservices en sjablonen een van de technieken is die bijdraagt tot deze nooit eerder geziene percentages, vooral in niet-Engelstalige landen, waardoor spamprojecten in meerdere talen kunnen gebeuren. Spamberichten in de lokale taal zijn nu goed voor 46% van de spam in Duitsland en 53% in Frankrijk. In Nederland zijn 25% van de spamberichten opgesteld in het Nederlands. In Japan zijn 62,3% van de spamberichten niet-Engelstalig en in China 54,7%.

"Ook ditmaal gebruiken de spammers hun onlinegereedschapskist, het internet, voor hun nieuwe tactieken. Dankzij vertaalservices en sjablonen kunnen de spammers meertalige spamaanvallen produceren. Nogal wat vertalingen van bedenkelijke kwaliteit - door het gebruik van inferieure onlineservices - wijzen op het gebruik van deze tactiek", verklaart Paul Wood, MessageLabs Intelligence Senior Analyst, Symantec. "Van alle spamberichten is nu één op twintig niet-Engelstalig, een cijfer dat we nauwgezet zullen volgen om na te gaan of de wereldwijde expansie van de spammers aanhoudt."

Malwaremakers lijken het deze maand wat rustiger aan te doen. Uit de analyse van de internetbeveiligingsactiviteiten blijkt immers dat in juli slechts 0,7% van alle onderschepte internetmalware nieuw was, vergeleken met 58,8% in juni. Dat er echter per dag 3.618 nieuwe websites met malware en andere potentieel ongewenste programma's worden geïdentificeerd - het hoogste peil in negen maanden - geeft aan dat eerder gebruikte malware op grotere schaal wordt verspreid naar andere websites.

MessageLabs Intelligence stelde in juli ook vast dat het gebruik van verkorte url's in spam sterk is toegenomen. Deze maand waren er in dat opzicht drie belangrijke spamaanvallen, die tijdens het hoogtepunt op 9 juli goed waren voor niet minder dan 6,2% van alle spam, wat overeenkomt met meer dan negen miljard spamberichten per dag wereldwijd. Nu veel sociale netwerken beperkingen opleggen voor het aantal tekens in statusupdates en berichten, stijgt de populariteit van websites die gratis url's doorverwijzen en zo lange adressen omzetten naar korte url's, doordat cybercriminelen op die manier de werkelijke url verborgen kunnen houden voor hun slachtoffers. Donbot, een botnet dat verantwoordelijk is voor het versturen van ongeveer vijf miljard spamberichten per dag, is een van de belangrijkste gebruikers van deze nieuwe techniek.

Ten slotte bleven cybercriminelen in juli ook het wereldnieuws in hun voordeel gebruiken. Zo werd de Amerikaanse Independence Day aangegrepen door het botnet Waledec. Door in een e-mail simpelweg te klikken op een link die zogezegd naar beelden van het vuurwerk rond de festiviteiten zou leiden, werden nietsvermoedende gebruikers toegevoegd aan het Waledec-botnet. Daarnaast blijft ook het overlijden van Michael Jackson heel veel aandacht trekken, en dat zowel van fans als van oplichters. Michael Jackson-spam maakt momenteel ongeveer één procent uit van alle ongewenste mail, en malwareaanvallen en oplichterij waarbij betaling vooraf wordt gevraagd, komen steeds meer voor.

Andere belangrijke punten uit het rapport:

Internetbeveiliging: Uit de analyse van de internetbeveiligingsactiviteiten blijkt dat 0,7% van alle in juli onderschepte, internetgebaseerde malware nieuw was. MessageLabs Intelligence identificeerde dagelijks ook gemiddeld 3.618 nieuwe websites met malware en andere potentieel ongewenste software, zoals spyware en adware, een stijging met 88,5% sinds juni.

Spam: Tijdens de maand juli 2009 bedroeg het wereldwijde aandeel van spamberichten in het e-mailverkeer van nieuwe en voorheen niet-bekende, schadelijke bronnen 89,4% (1 op 1,12 e-mails), wat een daling met 1% betekent sinds juni.

Virussen: Het wereldwijde aandeel van virussen in e-mailberichten van nieuwe en voorheen niet-bekende schadelijke bronnen bedroeg één op 295,2 e-mails (0,34%), een daling met 0,03% sinds juni. In juli bevatte 15,2% van alle malware in e-mail links naar schadelijke websites, een stijging met 4,8% sinds juni.

Phishing: Bij één op 327,6 e-mails (0,31%) was er sprake van een of andere phishingaanval, een daling met 0,05% sinds juni. Als gekeken wordt naar alle bedreigingen in e-mail, zoals virussen en Trojan horses, is het aantal phishingmails gedaald met 3,2 tot 92,9 % van alle malwarebedreigingen in e-mail die in juli werden onderschept.

Geografische trends:

. Duitsland, waar het aantal spamberichten steeg tot 95,7%, neemt de eerste plaats over van Frankrijk als het land dat het meest te kampen heeft met spam.
. In de VS is het aantal spamberichten gestegen tot 86%, in Canada tot 83%. In het VK is het aantal spamberichten gestegen tot 93,6%, in Nederland tot 95,7%.
. Ook in Australië en Japan waren er stijgingen, respectievelijk tot 92 en 90,6%.
. Hoewel het aantal virussen in Australië afgenomen is tot 1 per 153,1 e-mails, blijft het land op de eerste plaats staan in de virusrangschikking voor juli.
. In de VS en in Canada is het aantal virussen gestegen tot respectievelijk 1 per 367,1 en 1 per 361,3 e-mails. In Duitsland bedroeg het aantal virussen 1 per 344,5 en in Nederland 1 per 798,2 e-mails. In Hongkong was het aantal virussen 1 per 299,2 en in Japan 1 per 580,1 e-mails.

Verticale trends:

. De sector die in juli het meest te kampen had met spam (95,2%) was de sector marketing & media.
. Het spamniveau in het onderwijs bedroeg 95%, net als in de chemische en farmaceutische sector. Deze sectoren worden gevolgd door retail, met 93,3%, de overheidssector met 94% en de financiële sector met 92,1%.
. Hoewel het aantal virussen in het onderwijs gedaald is met 0,10 procent, blijft deze sector met 1 virus per 144,6 e-mails op de eerste plaats staan.
. Het aantal virussen in de sector IT-services bedroeg 1 per 341. Voor retail was dit 1 per 477,9 en voor de chemische en farmaceutische sector 1 per 288,8 e-mails.

Het MessageLabs Intelligence Report voor juli 2009 bevat meer informatie over alle bovenstaande trends en cijfers en meer gedetailleerde geografische en verticale trends. Raadpleeg hier het volledige rapport: http://www.messagelabs.com/intelligence.aspx.

MessageLabs Intelligence van Symantec is een gezaghebbende bron van gegevens, analyses, trends en statistieken op het gebied van de e-mailbeveiliging. MessageLabs Intelligence levert uitgebreide informatie over wereldwijde gevaren voor het e-mailverkeer op basis van actuele gegevens afkomstig van onze controlecentra over de hele wereld. Elke week worden miljarden berichten gescand op bedreigingen.

Over Symantec
Symantec is wereldwijd leider in infrastructuursoftware die bedrijven en consumenten meer vertrouwen geeft in de huidige wereld van het internet. Het bedrijf helpt klanten bij de beveiliging van hun infrastructuur, informatie en interacties door middel van software en services die een oplossing bieden voor de risico's van beveiliging, beschikbaarheid, IT-naleving en -prestaties. Het hoofdkantoor van Symantec is gevestigd in Cupertino, Californië en het bedrijf heeft vestigingen in 40 landen. Meer informatie op: www.symantec.com

###