NCRV

Natuur in de stad

Op zoek naar natuur in de stad Amsterdam

Dinsdag 28 juli

19.55 uur, Nederland 2

In het NCRV-programma Natuur in de stad aandacht voor de natuur in Amsterdam. Aan twee kanten van de stad loopt de ecologische hoofdstructuur van Nederland. Daarom heeft Amsterdam de plicht om ervoor te zorgen dat er extra veel natuurplekken komen, zodat dieren door de stad kunnen trekken. Natuur in de stad gaat op stap met mensen die deze natuur mogelijk maken.

Geert Timmermans is de stadsecoloog die betrokken is bij het maken van nieuwe natuurgebieden: het komt er soms op neer dat je begint met het graven van een kuil, daar doe je water bij, dan volgt de natuur vanzelf. Je moet uiteraard wel weten hoe je dat precies doet. Voorbeelden van nieuwe natuurplekken in Amsterdam is het Diemerpark, tegenover IJburg. Hier komt een lange strook natuur langs de dijk te liggen, waardoor het Gooi aan de ene kant van de stad verbonden wordt met Waterland aan de andere kant. Een deel van dit gebied is al aangelegd.

Een stad als Amsterdam herbergt honderden verschillende diersoorten. Martin Melchers brengt zijn dagen door in de natuur, op zoek naar onder andere vogels, salamanders of ringslangen. Hij neemt de kijker in alle vroegte mee naar het Oosterpark om te luisteren naar de vogels en laat de dieren zien die hij zoal tegenkomt op zijn tochten door de stad. Kunstenares Sema Bekirovic gaf aan een paar meerkoeten in de Amstel allerlei mooie materialen: ze fotografeerde hun kleurrijke nest. Parkeerbeheerder Jaques Messing legt uit hoe hij de nestkastjes heeft gemaakt die nu hangen op de begraafplaats de Nieuwe Ooster in Oost-Watergraafsmeer.

Deze serie was eerder te zien in 2007.

Noot voor redacties