Ministerie van Economische Zaken

Nederlandse aardgaswinning met 17 procent gestegen

28 juli 2009 | nieuwsbericht | Delfstoffenwinning

Vorig jaar bedroeg de Nederlandse aardgasproductie 80 miljard kubieke meter. Dit is 17 procent meer dan in 2007. Dat staat in het jaarverslag Delfstoffen en aardwarmte dat TNO en Staatstoezicht op de Mijnen hebben uitgebracht in opdracht van het ministerie van EZ.

Meer dan de helft van de productie komt uit het gasveld in Groningen. In Groningen werd zelfs ruim 12 miljard m3 meer geproduceerd dan in 2007.

Aardgasreserves

Uit het rapport blijkt ook dat Nederland over meer aardgasreserves beschikt dan aanvankelijk werd aangenomen. De gasreserves werden in 2008 naar boven bijgesteld met 33,1 miljard m3. Dit aantal komt vooral uit herberekeningen. Vorig jaar zijn er zeven nieuwe aardgasvelden ontdekt, maar zij nemen slechts 2,8 miljard m3 van de extra gasreserves voor hun rekening.

Boringen

Voor de gas- en oliewinning zijn vorig jaar 28 boringen verricht, drie meer dan een jaar eerder. Bij de helft van deze boringen ging het om productieboringen. Verder werden er vooral exploratieboringen verricht, waarbij een keer olie werd gevonden en vijf keer aardgas.

Meer informatie


* Dossier Delfstoffenwinning In de ondergrond van het vaste land en de Noordzee zitten grote voorraden aardgas, aardolie en steenzout. Daarnaast biedt de ondergrond mogelijkheden voor het winnen van aardwarmte en het opslaan van aardgas en CO2. Om deze delfstoffen te mogen opsporen en winnen, zijn verschillende vergunningen nodig. Het ministerie van Economische Zaken (EZ) geeft vergunningen af op basis van de Mijnbouwwet en de Wet milieubeheer. Daarnaast is EZ verantwoordelijk voor de regelgeving en het investeringsklimaat voor mijnbouwmaatschappijen.