Gemeente Someren

Wijziging Provinciale Subsidieregeling Natuurbeheer

De huidige Provinciale Subsidieregeling Natuurbeheer wordt per 1 januari 2010 gewijzigd.

De nadruk bij de oude subsidieregeling lag op de resultaatsverplichting. Bepaalde natuur (voorbeeld bos) valt onder een bepaald pakket (basispakket bos) waarvoor per hectare een subsidiebedrag beschikbaar wordt gesteld.

Bij de nieuwe regeling Subsidie Natuur en Landschap ligt de nadruk op de inspanningsverplichting in de vorm van beheer. De natuur is verder onderverdeeld in verschillende verschijningsvormen onder de noemer beheerpakket. Voorbeeld:

Bij de nieuwe regeling wordt bijvoorbeeld het `oude' basispakket bos gewijzigd in meerdere beheertypen zoals:


- droog bos met productie;


- vochtig bos met productie;


- dennen-, eiken- en beukenbos


- etc.

Per beheertype is bepaald wat de kosten zijn voor het in stand houden van de soort natuur. Een percentage van de te maken kosten wordt als subsidie uitgekeerd.

Conclusies

Over het algemeen is de conclusie dat de vergoedingen meer aansluiten op de kosten die voor het beheer gemaakt worden. Een andere conclusie is dat boseigenaren met een productiebos vrijwel geen subsidie ontvangen omdat ervan uitgegaan wordt de opbrengsten van het hout de beheerkosten dekken. Anderzijds ontvangen de eigenaren van kruiden- en faunarijke akker of grasland een zeer hoge subsidie, welke in de oude situatie niet in verhouding met de beheerkosten stond.

Wat te doen als eigenaar van een natuurterrein?

De provincie Noord-Brabant heeft voor alle natuurterreinen aangegeven welk beheertype op dit moment van toepassing is en wat de ambitie in beheertype deze terreinen in de toekomst krijgen. Voor eigenaar van een natuurterrein is het van belang om na te gaan onder welk beheertype uw terrein nu valt en in de toekomst zal worden. Indien u het hier niet mee eens bent, adviseren wij u om een zienswijze bij de provincie Noord-Brabant in te dienen. U kunt zowel op de beheertypekaart als ambitiekaart reageren tot 6 augustus 2009.

Waar vind ik de beheertypekaart en ambitiekaart?

U kunt de kaarten op het internet vinden. Wanneer u de onderstaande linken volgt komt u vanzelf op de desbetreffende kaarten:

Brabant.nl àLeven à Natuur in Brabant à Groenloket à Ontwerpnatuurbeheerplan ter inzage à Viewer Natuurbeheerplannen.