Stichting Natuur en Milieu

...en teken de petitie voor energiezuinige apparaten!

Natuur en Milieu deelt 40.000 zakjes bijenzaad uit

23 juli 2009 - Bijen zijn onmisbaar bij de bestuiving van bloemen en gewassen. Maar ze hebben het moeilijk. Overal op de wereld, ook in Nederland, sterven steeds meer bijenvolken. Bijen hebben sterk te lijden van landbouwgif, parasieten, ziekten en het verdwijnen van allerlei plantensoorten. Mensen kunnen de bijen helpen door in eigen tuin te zorgen voor planten waar ze nectar en stuifmeel kunnen halen. In juli deelt Stichting Natuur en Milieu 40.000 zakjes bij-vriendelijk bloemenzaad uit. De bloemen bloeien in de herfst, het moment waarop de bijen hun wintervoorraad aanleggen. Dat geeft bijen een betere kans om de winter te overleven. Bestel een gratis zakje zaad op www.natuurenmilieu.nl/bijen.

In Nederland en vele andere landen loopt de sterfte van de honingbij en wilde soortgenoten sterk op. In heel Nederland sterft één op de vijf bijenvolken, dat is drie keer zoveel als normaal. In de provincies Zuid Holland, Flevoland, en Noord Holland sterft zelfs de helft van de bijenvolken, dat is zes keer meer dan de normale sterfte. De bij is vooral slachtoffer van schadelijke bestrijdingsmiddelen. Parasieten en ziekten, te weinig nestgelegenheid en het verdwijnen van allerlei plantensoorten doen de rest. De bij is als bestuiver zeer belangrijk voor landbouw en natuur. Zonder bijen kunnen we bijvoorbeeld geen fruit eten.

Natuur en Milieu en de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV) werken samen om bijensterfte tegen te gaan. We pleiten onder meer voor minder gebruik van landbouwgif, meer variatie in bloemen en planten bij bijvoorbeeld groenvoorzieningen, spoorbermen, langs openbare wegen én in tuinen. De bij heeft ook behoefte aan plekken om zich te nestelen en aan kwalitatief betere planten waar ze van leven.