Gemeente Ermelo


Best Practice gemeente Wmo

De gemeente Ermelo doet het goed en is uitgeroepen, samen met de gemeente Arnhem, door Zorgbelang Gelderland als "Best Practice" gemeente in de provincie Gelderland. Het gaat om het WMO onderdeel: Sociale samenhang en participatie. Ermelo hecht grote waarde aan een zorgzame samenleving. Ongeveer 21% van de inwoners van Ermelo heeft een fysieke en/of mentale beperking. Dit komt door de vijf grote zorginstellingen die in Ermelo gevestigd zijn. Het is daarom nodig dat actief beleid gevoerd wordt om inwoners van Ermelo mee te kunnen laten doen in onze gemeente.

Ermelo, Onbelemmerd en Zorgzaam
Gemeente Ermelo heeft er voor gekozen activiteiten te ontwikkelen die ontmoetingen tussen mensen met en zonder beperkingen stimuleren. Het project Ermelo Onbelemmerd en Zorgzaam (EOZ) heeft al verschillende resultaten opgeleverd; de verkoop van treinkaartjes bij het NS station wordt nu door mensen met een verstandelijke beperking gedaan en de Lucas Lindeboomprijs is een wedstrijd voor het beste idee om de integratie te bevorderen. Dit jaar is de prijs gewonnen door de Showband Doe Maar met het project: "Doe maar Mee". Daarnaast is in Ermelo Brasserie De Ontmoeting een locatie waar ook mensen met en zonder verstandelijke beperking werken.

De heer Henk Mannen is door de gemeente aangesteld als voorzitter van de stuurgroep Ermelo Onbelemmerd en Zorgzaam. In deze stuurgroep zitten vertegenwoordigers van de zorginstellingen, onderwijs, recreatie, woningstichting, ouderenzorg, Project werkgroep toegankelijkheid, VAC en de gemeente. Deze groep houdt zich intensief bezig met het geven van beleidsadviezen aan de gemeente om de integratie van mensen met een beperking te verbeteren.

Het is voor de bevolking van Ermelo haast vanzelfsprekend dat je zorgt voor elkaar. Mede door de inzet van deze grote groep vrijwilligers is Ermelo een best practice gemeente in de provincie Gelderland geworden.