Gemeente Geertruidenberg


Basisregistratie Adressen en Gebouwen

Op 1 juli 2009 is de wet en regelgeving rond de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) in werking getreden. Alle gemeenten zijn verplicht een complete adressen- en gebouwenregistratie te hebben.

De BAG bevat gegevens over adressen en gebouwen zoals:


- panden, verblijfsobjecten en permanente stand- en ligplaatsen;


- alle woonplaatsen, straatnamen en nummeraanduidingen.

Doelstelling van de wet BAG is dat de gemeente verantwoordelijk is voor de kwaliteit van bovenstaande gegevens en dat andere overheidsinstanties, zoals bijvoorbeeld Het kadaster en de belastingdienst hiervan gebruik gaan maken.

Voor de correcte uitvoering van deze wet is het dus noodzakelijk dat de gemeente exact in beeld heeft welke gebouwen waar zijn gevestigd. Om dit in kaart te brengen beschikt de gemeente Geertruidenberg over luchtfoto's van de hele gemeente. Onlangs zijn de gegevens uit onze administratie vergeleken met de luchtfoto's. Hierbij zijn een aantal onduidelijkheden naar voren gekomen, bijvoorbeeld aanbouwen, schuurtjes en garages die niet bij de gemeente geregistreerd staan. Deze bijgebouwen worden tot op heden niet meegenomen in de Wet Onroerende Zaak belasting en dienen conform de wet BAG wel geregistreerd te worden.

Om deze onduidelijkheden inzichtelijk te maken gaan twee toezichthouders, Erwin Paulides en Sander Andi Ganjoe, vanaf 3 augustus de straat op om foto's van de betreffende panden te maken. U kunt hen tegenkomen bij u in de buurt waar zij foto's maken van diverse objecten, maar in sommige gevallen is het noodzakelijk dat zij op uw eigen terrein komen. Zij bellen hiervoor altijd eerst aan. Mocht het tijdstip u niet gelegen komen, dan kunt u met hen een nieuwe afspraak maken. Uiteraard kunnen zij zich legitimeren.