Rechtbank Alkmaar


Elf jaar gevangenisstraf voor doodslag

Alkmaar, 28 juli 2009 - De rechtbank Alkmaar heeft 11 jaar gevangenisstraf opgelegd aan de 25-jarige verdachte die in mei 2008 M. Boomsma met ruim 30 messteken van het leven heeft beroofd. De rechtbank is, met het Openbaar Ministerie, van oordeel dat er geen sprake is geweest van voorbedachte raad. Vrijspraak van de ten laste gelegde moord. Veroordeling wegens doodslag.

Het beroep op noodweer is door de rechtbank verworpen. De verdachte heeft onvoldoende aannemelijk gemaakt dat hij zich gerechtvaardigd heeft verdedigd tegen een ogenblikkelijke en wederrechtelijke aanranding door Boomsma. De op zichzelf consistente verklaring van de verdachte over de gebeurtenissen, zoals deze ook door hem bij de reconstructie zijn nagespeeld, wordt door de rechtbank onvoldoende geacht. Deze verklaring wordt onvoldoende ondersteund door objectief vast te stellen feiten en omstandigheden.

De rechtbank heeft daarbij rekening gehouden met het feit, dat hetgeen de verdachte heeft verklaard over wat er zich in de woning van Boomsma heeft afgespeeld niet ondersteund wordt door het door de rechtbank vastgestelde tijdsverloop van die gebeurtenissen, dat hij cruciaal bewijsmateriaal heeft weggemaakt en voorts dat hij, blijkens een aantal getapte telefoongesprekken, een verhaal heeft geconstrueerd om zijn verwondingen te verklaren.

Bij de bepaling van de hoogte van de straf heeft de rechtbank, naast de ernst van het gepleegde feit, rekening gehouden met het feit dat de verdachte er alles aan heeft gedaan om sporen weg te maken, terwijl verdachte voorts door zijn niet aannemelijke versie van de gebeurtenissen, Boomsma ernstig in diskrediet heeft gebracht.

De rechtbank acht tevens bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan de diefstal van de autosleutel, laptop en auto van Boomsma. Het beroep op (psychische) overmacht is door de rechtbank verworpen.

Toewijzing van de vordering van de benadeelde partij tot een bedrag ter hoogte van 8.503,36, vermeerderd met de wettelijke rente en onder oplegging van een schadevergoedingsmaatregel tot genoemd bedrag.

Het Openbaar Ministerie had 15 jaar gevangenisstraf geëist.

LJ Nummer

BJ3933

Bron: Rechtbank Alkmaar